Žrtve zemljopisa 2: povratak žrtve

Žrtve zemljopisa 2: povratak žrtve

Žrtve zemljopisa dio su projekta Connections, međunarodne inicijative umjetnika i mentora, čiji je osnovni cilj jačanje komunikacijskog procesa između različitih generacija kazališnih umjetnika i različitih kazališnih stilova te otvaranje diskusije o promjenama i stalnostima u kazališnom svijetu.

Miran Kurspahić  i Rona Žulj projekt su nazvali 'Žrtve zemljopisa' kako bi se u ovom kazališnom projektu referirali na geografske, geopolitičke, političke, sociološke, sociopolitičke pa i sasvim osobne aspekte bivstvovanja u pred-europskoj im domovini. Ta građa, na prvi pogled usko unutar-kazališno orijentirana, postaje široko relevantna, a problemi i promišljanja vanjski primjenjiva, baveći se pitanjima mikropolitike i politike umjetnosti, privatnih mehanizama djelovanja i preslika tih mehanizama u nečijem umjetničkom djelovanju, stvaranja scenskog, privatnog i autorskog identiteta, prezentaciji identiteta pred drugima i pomoću drugoga, pitanjima pripadnosti i želje da se istupi, da se prezentira.
zrtve_zemljopisa
Osnovno polazište za predstavu bio je hrvatski kulturni kompleks, koji su autori, parafrazirajući Brodskog nazvali “žrtvom zemljopisa”: unatoč tome što se zemljopisno nalazimo na Balkanu, Hrvati su uslijed tog kompleksa skloni tvrditi kako smo oduvijek bili dio europskog kruga, i prema tome definirati svoj odmak od “bizantinskih” i balkanskih susjeda.

Poigravamo se problemom koji nastaje iz potrebe da se mi kao pojedinci, umjetnici, građani ove države , afirmiramo u odnosu na nekoga ili na nešto bez ikakvog kritičkog odmaka spram toga čemu težimo. Bavimo se kompleksom “Habzburškog konjušara”, kao i  predrasudama koje mi imamo o drugima i predrasudama koje oni imaju o nama te predrasudama da oni imaju predrasude. Sučeljavanje sa lažnom slikom o Balkanu kao mjestu autentičnih strasti i emocija, koju je npr. Nemanja Kusturica plasirao u Zapadnoj Europi te sraz sa tim postavljenim pragom očekivanja, pojašnjavaju Kurspahić i Žulj. Dodvoranje Europi i pozicija “malog Jambreka” očituje se i kroz podatak da se predstava izvodi na engleskom i njemačkom jeziku, uz titlove na hrvatskom i parazitira na tuđim scenografijama.

Režija: Miran Kurspahić
Dramaturgija: Rona Žulj
Igraju: Sven Jakir, Dean Krivačić, Miran Kurspahić
Video: Vanja Vascarac
Producentica: Petra Glad
Produkcija: Kultura promjene SC – Teatar &TD

U suradnji s Teatrom &TD poklanjamo vam 1x2 ulaznice za izvedbu predstave 25. veljače u 20h! Prijaviti se možete tako da pošaljete mail s naslovom "Žrtve" i svojim podacima. Prijave primamo do 13h  kada ćemo i objaviti dobitnike. Sretno!

Ulaznice za večerašnju (25. veljače) izvedbu predstave osvojio je Dario Mišanec!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

"Log in - log out" premijera!
Lotus u Saxu
Zagrebački pentagram
Car neuspjeha
Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
Planet majmuna: Postanak
Kako odgojiti štene
Doneda-Kocher -Sambolec-Grom
Vitez tame: Povratak
SJEVEROZAPADNI VJETAR
Lijepa naša
6. Festival židovskog filma
DANI EUROPSKOG FILMA: MOJ NAJBOLJI NEPRIJATELJ
Otvoren MUU u SIGETUU
Počinje SCREEN on the GREEN!

Gricni kategoriju