ZOM - orkestar s dušom

ZOM - orkestar s dušom

U jesen 2010. hrvatska glazbena scena postala je bogatija za novi uzbudljivi ansambl - studenti dirigiranja s Muzičke akademije u Zagrebu Igor Tatarević i Filip Aver Jelavić te Filip Šljivac, jedan od idejnih začetnika, osnovali su "orkestar s dušom": ZOM - Zagrebački orkestar mladih.

Ansambl je okupio mlade glazbenike, većinom studente, ali i profesionalce, te danas broji oko 100 mladih umjetnika. Uz komorni orkestar djeluje i mješoviti Zbor ZOMa, a u planu su i raznoliki komorni ansambli.

Nakon prvih zapaženih nastupa u predsezoni 2010./2011. ZOM je uz podršku G.A.D.PRODUKCIJE u jesen 2011. otvorio prvu službenu sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Javnost je odmah prepoznala novu, pozitivnu energiju ZOM-a, a nakon inauguralnog koncerta kritičar Zareza zapisao je: "... radost glazbovanja unijela je za zagrebačke koncerte neoubičajenu živost... Zagrebački orkestar mladih ovom je prilikom glazbovao na razini koju čak ni profesionalni zagrebački orkestri ne dosežu baš na svakom nastupu".

Krajem lipnja 2011. ZOM je pokrenuo i projekt "Mozart u vrtu" koji se održava u parku Akademije likovnih umjetnosti. "Mozart u vrtu" umjetnički je multimedijski performance na otvorenom, koji uz slavlje Mozartove glazbe uključuje i dramske skečeve, kostimirane nastupe te vizualno-svjetlosne efekte. Cilj je ovog jedinstvenog projekta opuštenom atmosferom i drukčijim pristupom približiti Mozartovu glazbu široj i mlađoj publici te vratiti ova djela u prostor kojemu originalno i pripadaju - u vrt.

Recentnu koncertnu sezonu 2012./2013. ZOM je otvorio izvedbama Requiema i Ave verum corpus W. A. Mozarta na Samoborskoj glazbenoj jeseni, a u Zagrebu u ciklusu Virtuoso. Na sezonskim koncertima predstavit će pijaniste Aljošu Jurinića, Stipu Bilića i Mateu Leko, violinista Tomislava Ištoka, violončelista Jasena Chelfija, kontrabasista Nikšu Bobetka, gitarista Petrita Çekua, sopranisticu Mariju Kuhar Šoša i mnoge druge - njih čak 22! Uoči Uskrsa 2013. u Zagrebačkoj katedrali izvest će Veliku misu u c-molu, KV 427 W. A. Mozarta. Kompletan program druge koncertne sezone Zagrebačkog orkestra mladih možete pogledati OVDJE.

Od osnutka do danas ZOM je ostao "orkestar s dušom". Zato su i njegovi dugoročni ciljevi ostali nepromijenjeni: kvalitetnim izvedbama i modernim pristupom u nastupima kao i u promociji koncerata, promovirati mlade hrvatske glazbenike, skladatelje, instrumentaliste i vokalne soliste te dugoročnim planiranjem prerasti u renomirani i prepoznatljivi hrvatski glazbeni brand. I još nešto: svojim nastupima na jedinstveni ZOM-način uvijek pružati pregršt pozitivne energije, strasti i zajedništva u muziciranju i stvaranju "glazbe s dušom". I tako - "Zauvijek Ostati Mlad"!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Umjetnička sloboda i kreativna Europa!
Filmomanija 5
Alan Bradley u Zagrebu
Ružno pače
Sanja Kozlica - žena zvana talent!
Jedan dan
Melankolija
"Ideš dalje" u Beču
Dečko, dama, kralj, špijun
Apokrifni transurfing
ŠTO JE STOICIZAM?
POTROŠENI?
Profesionalac - Dušan Kovačević
Kerempuh gostuje u Mostaru
''Ideš dalje'' u Parmi

Gricni kategoriju