Volite li Johna Cagea?

Volite li Johna Cagea?

''LP Duo'', jedan od najuspješnijih pijanističkih dueta u ovom dijelu Europe koncertom će odati počast istinskom genijalcu i kralju poslijeratne avangarde - Johnu Cageu!

Začetnik nedeterminiranosti u glazbi, pionir elektroakustičke glazbe i nekonvencionalne upotrebe muzičkih instrumenata, Cage je zasigurno jedan od najutjecajnijih američkih skladatelja 20. stoljeća. Proučavajući indijsku filozofiju i zen budizam počeo je koristiti slučaj kao kompozicijsku metodu i utemeljio američku aleatoriku. Osim što je uvelike promijenio poimanje glazbe, zvuka i tišine, Cage je značajno utjecao i na percepciju odnosa skladatelj-izvođač-slušatelj. Cageov učitelj, Arnold Schoeneberg, rekao je da John Cage ''nije skladatelj nego izumitelj genijalnosti''. Cage je već je u dobi od 37 godina dobio priznanje američke Akademije umjetnosti i književnosti za zasluge u pomicanja granica u glazbi, a 1978. izabran je u američku Akademiju znanosti i umjetnosti. Uz to, Cage je 1982., odlikovan visokim Odličjem Viteza Reda umjetnosti i književnosti, za izniman doprinos na polju kulture. To odličje dodijelila mu je francuska vlada. John Cage je bio i zapažen pisac, a njegovu knjigu „Tišina“ John Rockwell predstavio je u New York Timesu kao ''najutjecajnije uvođenje orijentalne misli i religijskih ideja u umjetničku prethodnicu – ne samo u glazbu, nego i u ples, umjetnost i poeziju». Cage je 1952. skladao dobro poznatu skladbu 4’ 33'' u tri stavka (bez ijedne odsvirane note) i po toj skladbi je postao vrlo poznat. Ta skladba je trebala omogućiti da slušatelji čuju zvukove svoga okruženja, umjesto da čuju samo glazbu kroz 4 minute i 33 sekunde.
John Cage

LP Duo

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović zajedno nastupaju kao LP Duo od 2004. godine, a svojim su umjetničkim radom i nastupima zaslužili i dobili niz međunarodnih priznanja i nagrada. LP Duo je do sada nastupao u Srbiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te u SAD-u. Svojim nastupom u Teatru &TD u sklopu regionalnog multimedijalnog projekta ''Volite li Johna Cagea?'' zajedno s Muzičkim salonom i Muzičkim Biennalom Zagreb obilježavaju stotu obljetnicu rođenja američkog skladatelja koji je u mnogočemu utjecao na povijest glazbe 20. stoljeća. Multimedijalni koncert održat će se u četvrtak, 22. studenog, u Teatru&TD s početkom u 21 sat. Na programu su Three Dances (1945.) za dva preparirana klavira i A Book of Music (1944.).
LP duo

Cijena ulaznice je 50, a za studente 25kn i možete ih rezervirati na blagajni Teatra &TD (tel: 01/4593 510) radnim danom od 11 do 13 sata te dva sata prije početka večernjeg programa.

____________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

"Sramota" u kinima!
ACOUSTIC PROJECT & ZAGREB JAZZ PORTRAIT
Pekara Mišmaš
Profesionalac - Dušan Kovačević
Sucker Punch
TRAILER I PLAKAT  ZA JAMESA BONDA!
U boljem svijetu - KIC
Lijepa naša
Nina Romić + Mika Male + Lotus
Bolero - Davor Suhan
Barneyeva verzija
Gricni foto sekcija
Patak Dodo
Zimnica - Tončika Cukrov
Filmske preporuke - dvoglavi redatelj

Gricni kategoriju