Vlado Tuđa - I ♥ NY

Vlado Tuđa - I ♥ NY

Kada netko naslika preko 2000 radova, uz to sakupi zavidnu kolekciju skulptura i održi preko 40 izložbi diljem Europe i svijeta, učinio je i više nego dovoljno da privuče pažnju svih zaljubljenika u umjetnost!

Slikar kojeg opisujemo u uvodu je gospodin Vlado Tuđa koji je svojim radovima, ali i pristupačnošću, privukao našu pažnju! Pažnju su nam privukle i fotografije na kojima slikar otvara izložbu "Dijalozi" u omiljenom mu Varaždinu obučen u majicu s poznatim natpisom ''I ♥ NY''. Naime, neposredno prije izlaganja u Zagrebu i Varaždinu Tuđa je izlagao u New Yorku u prestižnoj galeriji Icosahedron na Manhattanu! Na izložbu pod nazivom "A Foot in the Grave" odlučio se na poziv kustosa galerije Roberta Berryja koji se zaljubio u Tuđine radove vidjevši ih na internetu.

I sam umjetnik ističe tu izložbu kao nešto posebno u svojoj karijeri: Zadnja stvar u mojoj karijeri koja mi se urezala u posebno sjećanje je moja samostalna izložba u New Yorku prošle godine, s kojom sam postigao značajan uspjeh i zainteresirao američku likovnu javnost te dobio ponudu za dvije nove izložbe. Tako se spremam u rujnu ponovno izlagati u New Yorku te izložiti svoj najnoviji ciklus slika čije je tematika upravo "bilo" New Yorka, po meni najenergičnijeg grada na svijetu. Isto tako u jesen ću imati veliku poluretrospektivnu izložbu u Zagrebu.

vlado_tudja

Cijeli moj život je slikarstvo... Slikam od kad znam za sebe, moji prvi konkretniji radovi datiraju iz moje 12.godine života. Slikarstvo mi nije posao nego poziv i strast. Slikam svaki dan i u mom opusu imam preko 2000 slika i preko stotinjak skulpura. Najviše slikam u svom ateljeu na Velikom Vrhu, na brežuljcima podno Sljemena. Tamo nalazim mir i inspiraciju, bijeg od stvarnosti... Mogao bih slobodno reći da se tamo nalazi samo moj svijet sazdan od mašte. Na taj način nam je gospodin Tuđa opisao svoj slikarski život, a mi smo ga u Gricnijevom stilu pitali koja mu je najdraža boja (činilo nam se opravdano baš to pitanje budući da slikari cijele dane provode birajući boje). Jako se teško odlučujem za svoju najdražu boju, ali najviše preferiram u svojim radovima koristiti crnu, crvenu i žutu. (Gricnijevicima se odmah osmjehnuo brk jer su i boje našeg loga crvena i crna, a još kad nađemo prostora za žutu...)

Zanimalo nas je i što umjetnik radi kada odmara ruku od kista: Od mladosti uživam u francuskoj šansoni, najdraža pjevačica mi je Edith Piaf kao i općenito francuski šansonjeri poput Charlesa Aznavoura, Gilbert Becauda, Sergea Gainsbourga... Obožavam voziti bicikl jer sam se u mladosti aktivno bavio biciklizmom, obožavam prirodu i šetnje sa svojim ljubimcem Ericom (pesek westić).


Crtica o slikaru
Vlado Tuđa (rođen 6.ožujka 1951. godine, u Zagrebu) 1970. godine otišao je u Rotterdam gdje je studirao slikarstvo na nizozemskoj Academie van beeldende kulsten Rotterdam. Izlagao je na 22 samostalne i preko 25 skupnih izložbi u Nizozemskoj, Danskoj, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Rusiji. U Nizozemskoj je okupio svoju Likovnu grupu četvorice (četiri nacije) i s njima izlaže. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: 1980. godine na III Smotri Likovnog stvaralaštva dobio je II nagradu grada Zagreba; 1986. godine osvojio je i nagradu za slikarstvo (Likovno stvaralaštvo radnika grada Zagreba); Priznanje Večernjeg lista; dugogodišnji je davalac svojih djela u humanitarne svrhe; ilustrator raznih časopisa i novina.
vlado_tudja_skulptura
vlado_tudja_king
Tople i oble crte lica, snježno bijela umjetnička brada i dugački brkovi - u Gricnijevom timu primijetili smo da gospodin Tuđa i izgledom neodoljivo podsjeća na slikara, a netko je u šali dodao kako bi junak naše današnje priče mogao biti model za neki slikarski časopis. Bez sumnje, slikarstvo je doista njegov istinski poziv!
Sigurni smo da ste se nakon pregleda ovih radova punih duha zapitali gdje možete pronaći još radova gospodina Tuđe, pa vas tim putem pozivamo da ga pratite na Facebooku i na njegovoj web stranici - VLADO TUDJA art! Poznato je da u ožujku Gricni slavi rođendan, a tim povodom je ovaj simpatični slikar odlučio pokloniti jednu svoju sliku nekom od naših čitatelja! Prijaviti se možete tako da pošaljete mail s naslovom "Vlado Tuđa" i vašim podacima na info@gricni.com! Detalje vezane uz sliku možete saznati u tabu pod nazivom "Poklanjamo sliku!" na našem Facebooku. Prijave primamo do ponoći 2. travnja. Sretno!
Izvukli smo dobitnika ove lijepe slike, a riječ je o Igoru Franjkoviću! Čestitamo dobitniku i zahvaljujemo se svima na sudjelovanju! Još jednom ovim putem zahvaljujemo godspodinu Tuđi na vremenu i divnom poklonu za naše čitatelje!
vlado_tudja_san

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Koji je tvoj broj?
Klapa Cambi u Arsenalu
Koncert "Na treću"
"Sramota" u kinima!
Fedrina ljubav
Lotus i Replica u SAX-u
Filmske preporuke - žene iza kamera
Filmomanija 6
Novi program Muzičkog salona SC-a!
DANI EUROPSKOG FILMA: OTMICA HEINEKEN
Hej! Kako si?
Veliki san
'Moć i nemoć' Seijija Kimota
Praizvedba predstave „Žuta crta“
Sram i strah

Gricni kategoriju