Urban & Hauser

Urban & Hauser

Na albumu "Urban & Hauser" ova dva talentirana glazbenika dala su novo lice Urbanovim hitovima "Moja voda", "Black Tattoo", "Mala truba", "Astronaut", a u suradnji s diskografskom kućom Aquarius Records poklanjamo vam jedan primjerak!

Damir Urban i Stjepan Hauser upoznali su se prije dvije godine na jednom božićnom koncertu. Dotad je Urban čuo tek da je Stjepan Hauser u svijetu klasike odličan improvizator. I referenca da je jedan od posljednjih učenika velikog Mstislava Rostropoviča nije bila na odmet. Na binu su se tog božićnog koncerta dvojica izvrsnih glazbenika popela bez da su prethodno jedan uz drugoga odsvirali/otpjevali ijedan ton. Zvuči samoubilački, zar ne!? Ipak, odlično su izveli R.E.M.-ovu „Everybody hurts“ i kemijom koja im se dogodila nagovijestili da imaju još poprilično tema za zajedničku svirku. Iz ideje da svoje unutarnje energije kanaliziraju kroz diskografsko izdanje nastao je album „Urban & Hauser“ koji kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu.

 

 „Na ovoj ploči je samo čelo i glas. Što je i zanimljivo i vrlo tvrdo. Mi, kada smo radili taj album, nismo imali velike apetite. To smo radili da zapišemo svoje druženje i pokušamo ga produžiti na jedan duži period„ kaže Urban i nastavlja: „Stjepan na ovom albumu nije meni pratnja. Na momente sam pratnja ja njemu. To je dvoje ljudi koji pričaju svoje priče. Negdje jedan drugom prepuštamo kormilo, a negdje sviramo zajedno“.

 Ključ po kojem su odabirani naslovi bazira se uglavnom na interpretaciji velikih Urbanovih hitova, ali ne u potpunosti. Mjesto na albumu našle su i dvije pjesme koje su izvedene na tom sudbonosnom božićnom koncertu, „Everybody hurts“ koju su zajednički izveli, te skladba „Alone“ Giovannija Sollima, koju je odsvirao sam Stjepan Hauser. Možda se čini čudno, ali neke od najvećih Urbanovih uspješnica koje su uvrštene na ovo izdanje nije odabrao Urban, već Hauser. Evo i objašnjenja za to: „Nekako mi se činilo, ako je ideja već takva, ako sviramo većinu mojih autorskih stvari, da je puno objektivnije da on bira stvari, a ne ja. Kad bih ja birao stvari, birao bih ih po principu da su meni drage, i to one koje sam manje svirao pa mi automatski idu manje na živce. S druge strane, kako smo samo nas dvojica tu, to se pokazalo dobrim izborom. Zašto? Njemu je jedna od mojih najdražih pjesama 'Odlučio sam da te volim', a nje nema u njegovom izboru. S obzirom na to da sviramo sami, vrlo komorno i intimno, bez orkestra ili gudača koji bi eventualno mogli pomoći u zvučnoj slici, on sam nije uspio naći način na koji bi mogao odsvirati tu pjesmu, a da ona zadrži ono nešto od svoje kvalitete. Dakle, on nije uvrstio na materijal jednu od najdražih pjesama. On je birao pjesme koje su mu drage i za koje je mislio da im može dati nešto novoga,“ kazao je Damir Urban u nedavno objavljenom intervjuu.


U suradnji s izdavačkom kućom Aquarius Records poklanjamo vam jedan primjerak albuma ''Urban & Hauser''. Želite li svoju glazbenu kolekciju nadopuniti upravo ovim albumom, pošaljite nam na info@gricni.com mail s naslovom ''Urban & Hauser'' i svojim podacima - možda se sreća osmjehne baš Vama! Prijave primamo do ponoći 11. travnja. Sretno!

Album ''Urban & Hauser'' poklanjamo Vlasti Miškić! Čestitamo dobitnici i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Zimnica - Tončika Cukrov
Ciklus Virtuoso
Kabinet
RAT ART – DVADESET GODINA POSLIJE
ALVIN I VJEVERICE 3
Mačak u čizmama
Embassy 516
Profesionalac - Dušan Kovačević
Snaga sirovog
General Woo - Verbalni Delikt
Foto radionica u KSET-u
HEMENDEX: CRNO-ŽUTI SVIJET
10 minuta pozornosti
Počinje SCREEN on the GREEN!
Tena Novak Vincek u Atriju &TD-a

Gricni kategoriju