Umjetnička sloboda i kreativna Europa!

Umjetnička sloboda i kreativna Europa!

Pod okriljem Europske kazališne konvencije (ETC), vodeće mreže javnih kazališta u Europi, sedamdesetak europskih ravnatelja kazališta, glumaca, redatelja, producenata, dramaturga, kazališnih kritičara i novinara iz više od 25 kazališta iz 18 država sastali su se u Mađarskoj, od 22. do 27. svibnja radi zajedničkog projekta europskog kazališta za mlade!

 "Mlada Europa – višejezično stvaranje i obrazovanje u kazalištu" i godišnjeg okupljanja ETC-a na temu "Europsko kazalište danas i nacionalni mitovi". Kako se nacionalni mitovi odnose prema današnjoj Europi i kako ulaze u suvremeno kazalište? To nije samo umjetničko, nego i političko pitanje: kako uvjeriti političare da su kultura i kazalište iznimno važan dio društva? Kazalište je mjesto progresa i otpora, refleksije i kreacije. No kako će kazalište opstati u vremenu opterećenom različitim krizama – od ekonomske do moralne?

U raspravi s istaknutim mađarskim kazališnim profesionalacima izaslanici ETC razmijenili su informacije o stanju mađarskih umjetnika u trenutačnim političkim uvjetima. Andrea Tompa, predsjednik Udruženja mađarskih kazališnih kritičara, izjavio je da "državna kontrola ogoljuje organizacije civilnog društva i umjetničkih institucija na trima razinama, počevši s imenovanjem ravnatelja pa do proračunskih rezova i utjecanja na umjetnički sadržaj. Kazalište ima vrlo simboličnu ulogu s obzirom na njegovu identifikacijsku funkciju". Dubravka Vrgoč, predsjednica ETC-a, naglasila je da "ETC povezuje kazališta i nudi zajednički prostor europske kulture u kojem članovi preispituju praksu, promišljajući i utječući na budućnost kazališta te ostavljajući prostor individualne slobode pri ulasku u zajedničku avanturu, razmjenu fizičkih i mentalnih iskustava – prostor susreta, kontakta i borbe za kulturnu demokraciju".

Europska komisija prepoznala je potrebu za umjetničkom slobodom i boljim radnim uvjetima u umjetnosti i kulturi. Ann Branch, voditeljica kulturnih programa EU, izložila je izaslanicima ETC program "Kreativna Europa" (2014-2020), o kojem se trenutačno pregovara s Europskim vijećem i Parlamentom. Kao dugogodišnji partner Europske komisije, ETC će nastaviti aktivnosti zagovaranja novog programa, osobito kampanjom u 2012. Važnost europskog kazališta!, potičući članove Europskog parlamenta, ali i prikupljajući podatke europskih kazališnih institucija da bi se bolje razumjele potrebe kazališne publike.

Vodeći projekt ETC-a "Mladi Europe" okuplja osam kazališta na predstavama s mladima i za mlade. Na skupu u Miškolcu razmotrile su se razne sheme za poboljšanje međunarodnih stvaralačkih procesa i standarda dramskog obrazovanja. Prva predstava premijerno će se izvesti u Državnom kazalištu u Karlsruheu 28. lipnja. Druge aktivnosti uključuju razvoj mreže europskih dramskih škola i konferenciju koja će se održati tijekom festivala Fast Forward u Državnom kazalištu u Braunschweigu u studenom, pokretanje novog suradničkog projekta koji tematizira starenje društva kao i promicanje kazališnog laboratorija ETC-a, kao što je organiziranje kreativnih dijaloga umjetnika, pisaca, filozofa i građana u gradovima kazališnih članica.

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Idiot u ZKM-u
Mršavljenje bez dijete
Drugi koncert iz Ciklusa Virtuoso!
Kvartet KLANG
Hej! Kako si?
Urban & 4 s 'Kunderom' u Aquariusu
High Places u atriju &TD-a
BRAK
Gricni foto sekcija
Kako odgojiti štene
Obamin sindrom
Koordinate sreće
SHERLOCK HOLMES: IGRA SJENA
Filmske preporuke za (anti)Valentinovo
PROFESOR BALTAZAR – PUT OKO SVIJETA

Gricni kategoriju