Sve o seoskom turizmu za neznalice

Sve o seoskom turizmu za neznalice

Kaže li se ''ruralni turizam'', ''seosko domaćinstvo'', ''agroturizam'', ''kmetsko gospodarstvo'', ''poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo'' ili postoji jedan jedinstven naziv za turističko-uslužnu djelatnost u ruralnom prostoru? Pročitajte ovaj dobrodošli priručnik pa saznajte!

Dragi ljubitelji prirode, uživatelji opojnih mirisa seoskih kuhinja, odnosno svi vi koji cijenite odmor na selu, ali vam niti ideja o životu i radu daleko od gradske vreve nije strana - imamo obavijest koja će vas vjerojatno jako razveseliti!

Krajem prošle godine iz tiska je izašao ''Priručnik za bavljenje seoskim turizmom – korak po korak od ideje do uspješnog poslovanja''. Izrađen je u sklopu UNDP (United nations developing programme) projekta ''Očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti na dalmatinskoj obali – COAST'' u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske kao nakladnikom. Autor priručnika je g. Robert Baćac, nacionalni konzultant za agroturizam pri UNDP-u i direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre – RURALIS.

.„Priručnik za bavljenje seoskim turizmom – korak po korak od ideje do uspješnog poslovanja“ - Robert Baćac

Autora ovog priručnika primjenjivog u praksi pitali smo nekoliko pitanja koja su nas i same interesirala, ali nismo znali odgovor.

Zašto ste se odlučili na pisanje o ovoj problematici i kako ste pristupili problemima na koje ste naišli analizirajući turizam ruralnih krajeva?

Godine bavljenja temama koje se na bilo koji način tiču ove grane turizma iznjedrile su gomilu pitanja ''s terena'' koja su tražila odgovore. Tako je ovaj priručnik u stvari nastao iz velike potrebe da se na jednom mjestu prikupe i obrade sva znanja i korisne informacije vezane za seoski turizam, odnosno za uspješno vođenje jednog turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva, bez obzira na koji način ono bilo registrirano.

Mogu li se i početnici na ovom polju koristiti priručnikom? Za njih bi se trebalo krenuti od samih osnova, zar ne?

Od samih početaka razvoja seoskog turizma u Hrvatskoj, svi oni koji su na svojim gospodarstvima pokrenuli turističke usluge suočavali su se s nedostatkom servisnih i detaljnih informacija i znanja o seoskom turizmu na jednom mjestu. Te i takve informacije od izuzetnog su značaja za sve koji se tek namjeravaju baviti seoskim turizmom. Ovim priručnikom se takva potreba zadovoljava. Priručnik doslovno korak po korak, detaljno i na jednostavan i razumljiv način obrađuje sve teme vezane za organizaciju i vođenje turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva: od pojašnjenja termina, ideje za bavljenje seoskim turizmom, izbora vrste turisitčkih domaćinstava i turističkih usluga, mogućnosti financiranja, uređenje domaćinstva, registracije, zakonske odredbe, porezne obveze, promociju, marketing i mnogo ostalih tema i podtema.

Kada je seoski turizam uopće nastao kao zasebna kategorija turizma i gdje je prvi puta ponuđena takva usluga?

Činjenica je da se 2011. godine obilježavalo punih 60 godina od nastanka prvog turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva. Naime, još 1951. godine u tipičnom malom selu Chandal a la Javie u Provansi, Francuska, senator Emile Aubert pokrenuo je pilot projekt organizacije turističkih usluga na turističkim seoskim obiteljskim gospodarstvima čiji je cilj bio očuvanje seoskih sredina, zaustavljanje iseljavanja stanovništva iz ruralnih područja, stvaranje novih mogućnosti za zaradu kroz turističke usluge i ponovno oživljavanje lokalne poljoprivrede. Stara, tradicionalno izgrađena, napuštena štala u vlasništvu lokalnih stočara i poljoprivrednika pretvorena je u dom, odnosno seosku kuću za odmor te dobila naziv ''gites'' (kućica).

Osim velike količine korisnih informacija koje će svi sadašnji i budući dionici seoskog turizma znati cijeniti, hoće li, prema Vašem mišljenju, Priručnik donijeti još neki pozitivan trend na tom polju?

Jedan od razloga koji me natjerao da pristupim pisanju ovakvog priručnika jest nastojanje da se i na ovakav način pomogne daljnjem razvoju seoskog turizma u Hrvatskoj, odnosno ohrabri sve one koji misle pokrenuti turističke usluge na svojim seoskim gospodarstvima i olakša snalaženje u poslovanju svima onima koji već posluju kao turističko seosko obiteljsko gospodarstvo. Ovaj priručnik ima za cilj dodatno motivirati na očuvanje ambijentalne arhitekture, seoskih kuća, lokalnih specifičnosti, tradicije i običaja, starih zanimljivih vještina i zanata, bioraznolikosti, poljoprivredne proizvodnje na malim površinama, izvornih (''domaćih'') proizvoda, odnosno, kroz turističke usluge kao motivator razvoja seoskih sredina omogućiti očuvanje slikovitosti i životnosti sela i privlačnosti seoskog načina života.

Sve o seoskom turizmu za neznalice
Gricnijevci su poznati ljubitelji seoskog turizma pa Vama dragi čitatelji poklanjamo primjerak ovog priručnika! Vrlo jednostavno se možete prijaviti, a sve što trebate napraviti je poslati mail na info@gricni.com s naslovom "Seoski turizam" i svojim podacima! Prijaviti se možete do nedjelje 11. ožujka u ponoć! Sretno svima!

Nadamo se da će Izabela Mesler dobro iskoristiti znanja iz ovog priručnika jer ga upravo njoj poklanjamo! Hvala svima na sudjelovanju i pozivamo vas da pratite Gricni jer se šuška da ćemo do kraja mjeseca pokloniti još poneki priručnik!

Poklanjamo Vam još dva primjerka ''Priručnika za bavljenje seoskim turizmom'', a sve što trebate napraviti je poslati mail na info@gricni.com s naslovom "Seoski turizam" i svojim podacima! Prijaviti se možete do srijede 21. ožujka u ponoć! Sretno svima!

Druga dva priručnika poklanjamo Andreju Rubeši i Luciji Martini Vežić! Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Poklanjamo Vam još dva primjerka ''Priručnika za bavljenje seoskim turizmom'', a sve što trebate napraviti je poslati mail na info@gricni.com s naslovom "Seoski turizam" i svojim podacima! Prijaviti se možete do srijede 4. travnja u ponoć! Sretno svima!

Ova dva priručnika poklanjamo Maji Huško i Jozi Andriću! Čestitamo!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (5 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Izvantjelesno iskustvo
STAND UP PLESNI TRENING – OTVORENI TJEDAN
Zdenka Kovačiček Cabaret Show
Nina Badrić - Nebo
Metastaze
DANI EUROPSKOG FILMA: PARTNERI
Dub trio u &TD-u
DANI EUROPSKOG FILMA: PIRAN - PIRANO
Fališ mi - Mani Gotovac
Drugi koncert iz Ciklusa Virtuoso!
'Moć i nemoć' Seijija Kimota
U boljem svijetu - KIC
Vodni rat
Strankinja
Lijepa naša

Gricni kategoriju