Stoljeće mudrosti

Stoljeće mudrosti

U svom je predgovoru Vaclav Havel o knjizi ''Stoljeće mudrosti'' autorice Caroline Stoessinger rekao: ''Stoljeće mudrosti je priča o ženi koja je svojom odlučnošću da se u životu usmjeri isključivo na dobro uspjela preživjeti neke od najcrnjih razdoblja ljudske povijesti''

STOLJEĆE MUDROSTI - Pouke iz života Alice Herz-Sommer, najstarije živuće osobe koja je preživjela holokaust

Stotinu i osam godina stara, Alice je najstarija osoba koja je preživjela holokaust, ali i najstarija koncertna pijanistica na svijetu. Kao svjedokinja čitavom prošlom stoljeću i prvom desetljeću ovog stoljeća, vidjela je sve – ono najbolje i najgore od čovječanstva. Živjela je u kontekstu dobra okruženog kaosom zla, ali ipak i dalje zabacuje glavu dok se smije, s jednakim optimizmom kojim je zračila i kao dijete.
Stoljeće mudrosti

 Njezino prezime Herz-Sommer znači ''srce ljeta'', premda je rođena jednoga vrlo hladnog dana, 26. studenog 1903. godine u Pragu. Roditelji Friedrich i Sofie Herz nazvali su je Alice, što znači ''plemenita roda''. Otac joj je bio uspješan trgovac, a majka visokoobrazovana žena koja se kretala u krugovima poznatih umjetnika i pisaca među kojima su bili Gustav Mahler, Rainer Maria Rilke, Thomas Mann, Stefan Zweig i Franz Kafka.
Alice Herz-Sommer

Unatoč godinama zatočenosti u koncentracijskom logoru Theresienstadt i unatoč tome što su joj nacisti ubili majku, supruga i prijatelje, Alice je pobjednica u svojoj sposobnosti da nastavi dalje i da svaki dan živi u sadašnjosti. Nije tratila vrijeme na gorčinu prema onima koji su je zarobili i koji su pogubili njezinu obitelj. Svjesna da mržnja izjeda dušu onoga tko mrzi, a ne objekta mržnje, kaže: ''I dalje sam zahvalna za život. Život je dar.''

Stoljeće mudrosti govori o životnoj odlučnosti jedne žene – suočenoj s nekim od najgorih zala i patnji – da donese dobro ovom svijetu. U Alicinoj priči možemo pronaći pouke za svoj život u dvadeset i prvom stoljeću. To je njezin dar nama.

Knjiga Stoljeće mudrosti objavljena je u prijevodu Aleksandre Barlović u izdanju nakladničke kuće Planetopija.

____________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Novi program Muzičkog salona SC-a!
Love will tear us apart
Zaraza
RebelStar u &TD-u
Praizvedba predstave „Žuta crta“
LJUDI U CRNOM PONOVNO U HRVATSKOJ!
Strankinja
Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
Stoljeće mudrosti
Continentalova tjedna izdanja
Fortinbras se napio
Vedran Šilipetar, slikar i skulptor
Urban & Hauser
7. Kreativna događalica
Sanja Kozlica - žena zvana talent!

Gricni kategoriju