Sram i strah

Sram i strah

Bolna je činjenica da Tonči Petrasov Marović, jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća, nije dočekao da za života vidi objavljenim svoj vjerojatno najambiciozniji literarni rad.

Premda ga je pisao u otežanim životnim uvjetima, često prekidan akutnim napadima inače dugotrajnoga, kontinuiranog bolovanja, u roman „Sram i strah“ uložio je punu mjeru svoje darovitosti i koncentracije. Kao što sam smatrao prilikom prvoga uvida u rukopis krajem osamdesetih, tako mislim i danas da je „Sram i strah“ vrhunac Marovićeve prozne dionice i nezanemariv prilog poetičkoj i stilskoj amplitudi modernoga hrvatskog romana.Koliko god se činilo da je njegov glavni junak Petar „iščašen“, izglobljen iz svojega konteksta, ispostavit će se da je samo vrijeme lomljeno i razdrto. Tonči Petrasov Marović suvereno koristi višestruki pogled, nemogućnost fokusiranja na istu razinu, da bi ukazao na dramu što su je doživjeli njegovi suvremenici. Iako piscu jamačno nije primarni cilj društvena kritika nema dvojbe da je niz silovitih slika i drastičnih situacija svojevrsna invektiva i na političku realnost, posebno na razne vidove represije.Iz pjesnikove ostavštine dvadeset godina nakon njegove smrti dobivamo prozu koja nadmašuje bilo koja ograničenja razdoblja ili trenutka u kojem je pisana.
Iz pogovora Tonka Maroevića
Sram i strah

BILJEŠKA O PISCU: Pjesnik, dramatičar, pripovjedač, dječji pisac, likovni i književni kritik, Tonči Petrasov Marović (1934 – 1991), rođen je u Mravincima, kako je sam isticao, "podno Mosora, odakle se vidi svekolika splitska okolica, od Poljica do Trogira, te srednjo-dalmatinski otoci: Brač, Hvar, Šolta i Čiovo". Završio je Klasičnu gimnaziju i pedagošku akademiju u Splitu, gdje je živio i radio na splitskoj radio-postaji kao urednik i komentator društvenih događaja.

Unatoč tome što je bolovao dug niz godina, ostvario je opsežan i raznovrstan književni opus u zasebnim knjigama: Asfaltirano nebo ( tri poeme), 1958; Knjiga vode (pjesme i poeme), 1962; Riječ u zemlji (poema), 1963; Putanje (poema), 1967; Ciklus o cilju (pjesme), 1968; Ljudski kusur (roman), 1969; Premještanja (pjesme i poeme), 1972; Zimski prostor (drama), 1975; Ča triba govorit (pjesme za djecu), 1975; Hembra (poema), 1976; Eros i Anter (pjesničko-grafička mapa sa slikarom M. Trebotićem), 1976; Demokritov kruh (kratke priče), 1978; Antigona, kraljica u Tebi (drama), 1981; Suprotiva (izabrane pjesme), 1981; Lastavica od 1000 ljeta (roman), 1982; Temistoklo (drama), 1984; Osamnica (pjesme), 1984; Isolamento (pjesme), 1986; Moći ne govoriti (pjesme), 1988; Smokva koju je Isus prokleo (pjesme), 1989; Oče naš (pjesničko-grafička mapa sa slikarom I. Lackovićem Croatom), 1990; Job u bolnici (pjesme), 1992; Odabrana djela I i II (pjesme i proza).

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Drugi rođendan Gricnija!
Muzej prekinutih veza
Elitna postrojba 2
BADco. - Tamno i natrag u ZKM-u!
VIŠE SI PUTA MOŽEMO REĆI ZBOGOM
SCREEN on the GREEN
Noć kazališta uz Zagreb Jazz Portrait
Gricni foto sekcija
Ružno pače
Metastaze
Opaki zalogaji - Anthony Bourdain
La Mama u Zagrebu
Izvantjelesno iskustvo
Predin & Dedić - Tragovi u sjeti
„IZLET“ u CINEPLEXXU CENTAR KAPTOL!

Gricni kategoriju