Ružno pače

Ružno pače

Tko još ne zna priču o ružnom pačetu koje se pretvori u divnog labuda? Svi smo se mi nekad osjećali odbačeno i ružno baš poput junaka te priče! Tih dana je loše zatvoriti se u psihozu vlastita uma, a upravo zato Vas pozivamo u ''ZKM'' na predstvu ''Ružno pače''!

Postoje bajke s kojima smo odrastali i još uvijek odrastamo, koje nas određuju, bajke što podučavaju i gotovo ucrtavaju neumoljivom točnošću naše sudbinske vertikale. Bajke kao putokazi ili utočišta integrirane u svijet u kojem smo osuđeni na svakodnevne (ne)snalaske i čije pomične granice dovode u pitanje njegovu čvrstoću, neprestance nas vraćajući na početak. Bajke koje sažimaju arhaično vrijeme o kojem svjedoče i ono stvarno koje nam pripada te u toj dvoznačnosti nemoguće čine mogućim, izokrećući perspektive zbilje o kojoj govore. Bajke – s onu stranu nesvjesnoga.

U interpretacijama jedne od najcitiranijih bajki Hansa Christiana Andersena Ružno pače spominje se ponajčešće trauma odrastanja i potreba za ustrajnošću pri slijeđenju vlastitoga puta ma koliko neuhvatljiv on bio, spominje se nerazumijevanje sredine i nepovratni zazor prema Drugome ili drugačijem. I možda upravo ili prije svega zbog ovoga potonjeg postavljamo na pozornicu Ružno pače, u nadahnutoj adaptaciji Ivora Martinića, kako bismo potisnuli zazor ili ga barem učinili smiješnim i neprihvatljivim.

Naime, dok god živimo u svijetu u kojem se grijehom očitava biti drugačijim, a na Drugoga se upire prstom zbog njegove različitosti, ne možemo se osjećati sigurnima. Strah od Drugoga, odnosno drugačijega izaziva otpor ili agresiju, stvara onu nelagodu što je ne uspijevamo verbalizirati, već je osjećamo kao ranu koja ne uspijeva zacijeliti. Drugi kao opasnost "našem ja", kao trajno neispunjenje naših želja, kao zločinac ili neuslišana žrtva, kao naša vječita slabost.

Andersen nas, rukopisom Ivora Martinića i Olje Savičević Ivančević, uči da su izgledi pa i oni najočitiji promjenjivi, te da se uvijek može dogoditi da netko od ružnoga pačeta u trenutku postane labudom. O toj bajci uostalom svjedočimo svakodnevno, no ponekad to, u nepokolebljivosti i iz vlastitoga narcizma, ne primjećujemo ili ne želimo primijetiti. Izliku nalazimo u poremećenoj sredini ili nesretnim vremenima ili se pak opravdavamo s nekim beznačajnim ili neutemeljenim razlozima. Zaboravljamo pri tome da je svatko od nas, barem jednom u životu, negdje, susreo neko "ružno pače", ne dočekavši da se ono pretvori u labuda.

Dubravka Vrgoč

Ružno pače
igra Vedran Živolić, dok je Mama patka u rukama Nine Violić! Glume još: Tomislav Kvartuč, Petar Leventić, Lucija Šerbedžija, Ksenija Marinković, Goran Bogdan, Kristijan Ugrina, Pjer Meničanin i Barbara Prpić Biffel uz pratnju gitarista Zorana Jašeka! Redatelj je Robert Waltl, a dramaturg Ivica Buljan. Recimo još da je predstava ''Ružno pače'' osvojila nagrade na ''11. naj, naj, naj festivalu'' i to za najbolju glazbu – Mitja Vrhovnik i najbolju koreografiju – Natalija Manojlović!

Inače, premijera je odžana 5. svibnja, a predstavu imate priliku pogledati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Imate priliku svojoj djeci pokloniti predstavu i nezaboravni doživljaj 3. prosinca u 11h i 18h. Pripremite svoje darove koje će vašoj djeci uručiti Sveti Nikola poslije predstave. Cijena ulaznice je 35,00 kn. U nedjelju, 4. prosinca u 11 h na programu je nedjeljna matineja. Poslije predstave, pedagozi učilišta ZKM-a nude mnoge zanimljive radionice (plesne, dramske, lutkarske) kako bi se djeca družila sa svojim vršnjacima i kroz igru i zabavu razvijala svoje kreativne sposobnosti. Cijena ulaznica za nedjeljnu matineju iznosi 45,00 kn. Svoje ulaznice možete rezervirati u propagandi kazališta na brojeve 4872 561 i 4876 721.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4 (4 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Bolnica na kraju grada
Dani suvremenog plesa u Varaždinu
LJUDI U CRNOM PONOVNO U HRVATSKOJ!
Klapski Woodstock
10 minuta pozornosti
Zdenka Kovačiček Cabaret Show
Boys don't cry
Ciklus Virtuoso
Melankolija
Glorija u &TD-u
Metastaze
Barneyeva verzija
Massimo - Dodirni me slučajno
Reckless - KAMENO MESO
Car neuspjeha

Gricni kategoriju