RAT ART – DVADESET GODINA POSLIJE

RAT ART – DVADESET GODINA POSLIJE

U utorak, 6. prosinca 2011, u Zagrebačkom kazalištu mladih u 20 sati, bit će upriličeno scensko događanje Rat- art – dvadeset godina poslije, kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana (1968-1991).

Tijekom kratke umjetničke karijere, Urban se istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra (aktovi, kazališna fotografija, arhitektura, prizori iz dubrovačke svakodnevice), ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnička doživljajnost. Taj dio opusa kojeg je nazvao Rat- art, Urban je zaključio s dvanaest čudesnih fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana; snimajući je pao je smrtno pogođen gelerom granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha, tih simbola dubrovačke samostalnosti i slobode.


Projekt Rat- art – dvadeset godina poslije odvijat će se u foajeu ZKM-a i na Sceni M. Polanec, a započet će prezentacijom ratnih snimaka Pava Urbana, o čijim će simboličkim, umjetničkim i dokumentarističkim konotacijama govoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić. Publici će kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije po prvi put biti predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, kojeg je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi. U taj neobični i dojmljivi dokument, u kojem se isprepliću svjedočanstva o ratnim događanjima, te duhovite opservacije i portreti ljudi iz njegova okružja, Urban je ugradio i neobičnu anticipaciju hrvatske budućnosti, ali i svoje vlastite sudbine.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Boys don't cry
Bolero - Davor Suhan
SCREEN on the GREEN
Premijere u ITD-u
Koža u kojoj živim
Debitantski album Lufta
Praizvedba predstave „Žuta crta“
Pobjednici festivala "Organ Vida"
Sestra - Rosamund Lupton
Probe - Ivan Androš
Lotus i Replica u SAX-u
Zimnica - Tončika Cukrov
Festival bajki za djecu i odrasle - pripovijedanje uz vatru
SHERLOCK HOLMES: IGRA SJENA
Lijepa naša

Gricni kategoriju