Priča o knjigama

Priča o knjigama

Svijet knjiga i ono što se u njima krije mjeri se osjećajima koje u nama izazivaju glavni likovi nastali iz pera vještih spisatelja. U tom knjiškom svijetu stanuje beskonačna mašta, tu su svi pozvani...

Sasvim je nebitno radi li se o beletristici, stručnoj literaturi, enciklopedijama, rječnicima, udžbenicima - svi od navedenih tvrdo ili meko ukoričenih listova papira imaju svoju svrhu. Svaki autor stvara svoje djelo u nadi da će ono ispuniti svoju misiju, biti zapaženo i naposljetku pročitano. Neke knjige čak uspiju nadići sva očekivanja svojih stvaratelja i postignu neočekivanu knjišku popularnost. Naravno, nisu svi uratci jednako omiljeni, neke čitamo kao obaveznu školsku lektiru, neke pak iz znatiželje, osobnih interesa ili kao zabavno  štivo za plažu ili putovanje.


Sve je započelo nevinim listanjem slikovnica u najranijem djetinjstvu, kada nismo niti slutili u što smo se upustili. Od tog dana, kada smo započeli istraživanje boja, oblika i domaćih životinja što ih kriju oslikane knjižice, uronili smo u jedan potpuno novi i tada nepoznat nam svijet. Svijet pisane riječi postao nam je nepregledno prostranstvo koje dopušta da sanjamo kada god poželimo, da stječemo neka nova saznanja, preispitujemo sami sebe, i sve oko nas. Knjige se posuđuju, kupuju, poklanjaju, razmjenjuju, ali nikada (Gricni tim napominje: nikada) se ne uništavaju ili bacaju. Svaka neželjena knjiga može pronaći put do svog novog vlasnika knjigoljupca, ukoliko joj dopustimo. Autori u svojim književnim uratcima dijele sa čitateljima svoju misao, svoja znanja i osjećaje, pa tako druge vrste umjetnika potiču na maštanje i stvaranje. Mi vam prestavljamo viziju knjiga kroz fotografije Gricni objektiva koje nekoga od Vas možda nadahnu za neke nove knjiške vizije!

Foto by: Diana Lukić

Sve fotografije zaštićene su autorskim pravima.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (9 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Filmske preporuke - dvoglavi redatelj
Mrtve duše
Žuta crta
Filmske preporuke - žene iza kamera
Izvantjelesno iskustvo
Sebenico - ''DOBRA VEČER, UZORITA''
Nosferatu
Sram i strah
Jeste li za salatu?
Snaga sirovog
Reckless - KAMENO MESO
Festival svjetskog kazališta 2012
Massimo u Tvornici!
Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
Ranjena žena

Gricni kategoriju