Počinje 8. Festival 25 FPS

Počinje 8. Festival 25 FPS

Večeras u 20.00 sati u zagrebačkom kinu SC započinje osmo izdanje 25 FPS-a Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Tijekom šest festivalskih dana publika će gledati recentnu eksperimentalnu i avangardnu filmsku produkciju u osam natjecateljskih i nizu popratnih programa!

Filmovi iz Konkurencije 1 gledatelje vode – Prema nebu!

Večeras u 20 sati međunarodna fešta filmske i video eksperimentale poziva sve ljubitelje filmske avangarde na inauguraciju ovogodišnje palače užitaka! Pripremite se za polijetanje, jer festival se otvara četirima naslovima kojima ni nebo nije granica. Od found footage poslastice Meteor Matthiasa Müllera i Christopha Girardeta pa do Provostovih romantično-neizvjesnih Dirljivih priča koje istražuju nebeska prostranstva i filmske klišeje, prvi natjecateljski program gledatelje će hrabro povesti u jednom smjeru – Prema nebu! U sklopu Konkurencije 1 biti će prikazan jedan od dva domaća rada iz konkurencije: We saw nothing but the uniform blue of the Sky autora Damira Očka. Program se zaključuje prvim filmskim kozmonautom - Georgesom Mélièsom i projekcijom restaurirane & kolorirane kopije njegovog Puta na Mjesec kojeg su uglazbili francuski elektroničari - AIR. Ovaj filmski klasik iz 1902. ne samo da je otvorio vrata filmske fantastike, nego i svima onima koji su nastavili istraživati kreativne mogućnosti filmskog medija.
Dirljive priče
Ulica Clerkenwell 99

Instalacija Glazba svjetla Lis Rhodes stiže ravno iz londonskog muzeja Tate

Nakon otvaranja u 22 sata održat će se prvi u nizu performansa iz programa Expanded Cinema, koji u Zagreb stiže ravno iz londonskog Tate Moderna. Glazba svjetla Lis Rhodes danas se ubraja među reprezentativne primjere kreativnog proširivanja koncepta filma. Radi se o instalaciji od dva 16mm projektora, koji svojim međusobno suprotstavljenim projektorima gledatelja uranjaju direktno u prostor u kojem nastaje film. Zbog nastojanja da se kroz gustoću, boju i debljinu svjetlosnih linija stvori ritam analogan onome u glazbi, mnogi su ga proglasili nastavkom tradicije vizualne glazbe iz 1920-ih. Performans će se održati u predvorju Kina SC, a ulaz je besplatan.
Put na Mjesec
Na festivalu će biti prikazano ukupno 78 filmova te četiri audiovizualna performansa. Nagrade će dodjeljivati tri člana međunarodnog žirija: austrijska filmašica i videoumjetnica Mara Mattuschka, japanski autor eksperimentalnih filmova Daïchi Saïto i talijanski filmski programer za kratki i eksperimentalni film Sergio Fant. Domaći žiri kritike čine mladi kritičari i filmski autori: Igor Bezinović, Bojan Mucko i Ivan Ramljak. Cjelokupni program Festivala 25 FPS je besplatan, a detalje o rasporedu prikazivanja filmova možete pronaći na službenim stranicama Festivala.

We saw nothing but the uniform blue of the Sky
Light Music
Meteor

____________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Sarin ključ - Tatiana de Rosnay
Dub trio u &TD-u
Obamin sindrom
Kerempuh gostuje u Mostaru
Klape u Zagrebu
Koji je tvoj broj?
Sebenico - ''DOBRA VEČER, UZORITA''
Pekara Mišmaš
Pirati s Kariba: Nepoznate plime
Patak Dodo
Dražen Pavlović - magija iz kista!
Pedalafest – prvi hrvatski biciklistički festival
Lotus u Saxu
Dama i Skitnica
SVIJET JE SPREMAN ZA „OSVETNIKE“!

Gricni kategoriju