Otvoren MUU u SIGETUU

Otvoren MUU u SIGETUU

Otvoren je 3. Muzej ulične umjetnosti – MUU u SIGETUU i predstavljena divovska skulptura Robots kao podsjetnik na važnost reciklaže! Predstavljeni su radovi domaćih i inozemnih umjetnika koji su nekoliko dana boravili u Sigetu i crtali murale, komunicirali važne, političke, socijalne i ekološke poruke!

U nedjelju, 9. rujna, u novozagrebačkoj četvrti Siget službeno je otvoren treći po redu Muzej ulične umjetnosti nazvan MUU u SIGETUU. Okupljeni znatiželjnici radoznalo su razgledavali što je pomno odabrana grupa ponajboljih domaćih i stranih umjetnika ostavila u zalog Sigećanima i gradu Zagrebu koji zahvaljujući akcijama MUUZEJA zauzima sve važnije mjesto na europskoj mapi street arta te se polako predstavlja svijetu. Siget je posjetilo nekoliko iznimno važnih svjetskih uličnih umjetnika među kojima se izdvaja apsolutna zvijezda svjetskog street arta, Španjolac ESCIF, koji je u Sigetu ostavio jedan u nizu svojih politički intoniranih crteža – kapitalističku čizmu koja gazi. Čini se kako su radovi belgijskog kipara Isaaca Cordala i talijanskog dizajnera i ilustratora Agostina Iacurcia osvojili najviše simpatija. Cordal je oduševio svojim karakterističnim minijaturnim ljudskim figurama smještenim u prostor na najmanje očekivanim mjestima – u pukotinama garažnih zidova, na vrhovima zgrada, te ovjekovječenim na crno bijelom crtežu koji predstavlja njihov dolazak u Siget – balonom. Augustinov veliki mural prikazuje slikovitog i pomalo smiješnog glazbenika – trubača koji pozdravlja prolaznike u Aleji pomoraca, dok se veseli crteži britanskog umjetnika Malarkyja protežu duž cijelog Sigeta.
Agostino Iacurci
Isaac Cordal
ESCIF

Domaće i regionalne snage street arta dostojno su predstavljene s nekoliko spektakularnih murala. Emir Šehanović ESH, poznat po muralu s crno bijelim tigar-ćilimom u Dugavama, ove je godine ostao vjeran prikazu lokalnih specifičnosti pa tako crtež crno bijelog konja krasi šareni bosanskohercegovački ćilim. Srpska umjetnica EMAEMAEMA radila je na zajedničkom, koloristički ekspresivnom i povećem muralu sa Sretnim Borom dok su se riječki predstavnici street arta, Ninja Tiger i Pekmezmed, upisali u sigetske zidove karakterističnim crtežima – Ninja Tiget sirovim stripovskim motivima, a Pekmezmed dopadljivim zmijolikim letećim bićima.
EMAEMAEMA Sretna Bor
Ninja Tiger
Pekmezmed

Prava je fešta uslijedila navečer ispred zgrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika kada je ispod specijalno za tu priliku postavljenim svjetlima u punom sjaju zasjala divovska skulptura robota, rad britanskog umjetničkog kolektiva ROBOTS kojeg je pet članova dva tjedna marljivo iz(g)rađivalo od drvnog otpada dobivenog iz lokalne tvornice za preradu drveta DIN Novoselec. Skulptura će na zgradi HDLU-a ostati do kraja ove godine kao podsjetnik na važnost reciklaže i brigu o prirodnim resursima. Robots su samo prvi u nizu planiranih umjetničkih projekata na temu reciklaže koje ravnateljice HDLU-a i MUU-a, Gaella Gottwald i Ivana Vukšić žele realizirati u Zagrebu u naredne tri godine.
Giant Robot

Paralelno s akcijom u Sigetu i robotskom rabotom na zgradi HDLU-a, grupa ponajboljih hrvatskih mladih umjetnika djeluje po cijelome Zagrebu u sklopu projekta LICE S PLAKATA. Stipan Tadić, Miron Milić, OKO, Vanja Trobić, Jelena Bando te dvojac koji djeluje pod imenom Artuditu po nekoliko zagrebačkih stambenih četvrti crtaju svoje autoportrete kao komentar na paradoksalnu situaciju uzurpacije javnog prostora (pre)velikim brojem reklamnih plakata, billboarda koji nerijetko zauzimaju gotovo svaki vidljivi zid stambenih zgrada i općenito zauzimaju veliki medijski prostor te se bave temama i osobama koje nisu ni od kakvog značaja za javno dobro dok je taj isti prostor gotovo nemoguće dobiti za predstavljanje radova mladih i talentiranih umjetnika. Za sada je zgotovljen autoportret Mirona Milića koji se nalazi u četvrti Susedgrad dok će se ostali autoportreti moći u narednim danima vidjeti u četvrtima Črnomerec, Trešnjevka, Ribnjak, Maksimir i Peščenica.
Malarky
Pozivamo sve zainteresirane da razgledaju radove jer ulična je umjetnost ne samo direktna i demokratična te otvorena svima već i vrlo neizvjesnog roka trajanja na ulici – još večeras može nestati pod bojom lokalnog vandala sa sprejem u ruci.

MUU u SIGETUU organizira CENTRALNA JEDINICA, neprofitna udruga osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti, te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.

Partneri: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, EUNIC, British Council, Istituto Italiano di Cultura, Goethe Institut Zagreb, HDLU, Centri za kulturu Zagreb, Ginger, Pukovnik, Vojković&Daughters, Hotel Astoria, Presscut, Zagrebačka Čistoća, Projektil, In Design s Mirjanom Mikulec, Cerovski
___________________________________________________________________________

 

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Hotel na uglu gorkog i slatkog
Massimo - Dodirni me slučajno
Perači prozora
Lux in Tenebris
GRIMIZNI MJESEC SEIJUNA SUZUKIJA
BEMTEUMOZAK
Martovske ide
POTROŠENI?
TOLSTOJEVA POSLJEDNJA STANICA
Ciklus Virtuoso
DANI EUROPSKOG FILMA: PIRAN - PIRANO
Gricni foto sekcija
Replica - Ivan Šibenik
Konferencija "Mladi Europe"
200 najljepših trajnica

Gricni kategoriju