Obamin sindrom

Obamin sindrom

„Naša je zemlja podnosila poseban teret u pitanjima od globalne važnosti. Prolijevali smo američku krv u mnogim zemljama, na više kontinenata... Cilj za koji se borimo je pravedan, a naša odlučnost nepokolebljiva. Ići ćemo naprijed s uvjerenjem da pravo znači moć." - Barack Obama, West Point, 1. prosinca 2009.

U kratkom, ali vrlo provokativnom štivu pod indikativnim nazivom – „Obamin sindrom“ kultni ljevičarski pisac i aktivist Tariq Ali analizira prvih 18 mjeseci vladavine novog američkog predsjednika Baracka Obame. Alijeva kritika i analiza obuhvaćaju sve segmente Obamine vladavine; njegovu unutarnju politiku, odnosno paket Obaminih financijskih mjera za spas posrnulog američkog gospodarstva, a koje su, tvrdi Ali, išle u korist velikih financijaša i bankara s Wall Streeta. Ništa bolje mišljenje Ali nema ni o sustavu zdravstvene zaštite za koji se zalaže Obama, kao ni o američkoj reformi obrazovanja koja se, prema Alijevu mišljenju, samo nastavlja na Bushovu.

Posebno je oštra Alijeva kritika Obamine vanjske politike i američkog „rata protiv terorizma“, što podrazumijeva američku okupaciju Iraka, neprestano udovoljavanje izraelskoj politici, slanje još većeg broja vojnih snaga u Afganistan, zračne udare na pakistanskom području i sl. Mnogi segmenti Obamine vanjske politike, uvjeren je Ali, poprimili su dramatičnije razmjere nego za Bushove vladavine… Izlažući Obamu nemilosrdnoj kritici, Tariq Ali tvrdi da se, unatoč predsjedničkoj retorici i najavi promjene, Obamina vladavina u Bijeloj kući gotovo nimalo ne razlikuje od one njegova prethodnika…

Jeste li znali da su John Lennon i Mick Jagger posvetili Tariqu Aliju svoje pjesme? Jagger je pjesmu „Street Fighting Man” napisao nakon što je bio svjedok antiratnih prosvjeda u Londonu 1968. godine kada su studenti koje je predvodio Tariq Ali probili policijski kordon i krenuli prema zgradi američkog veleposlanstva. Lennon je Aliju posvetio pjesmu „Power to the People” nakon što ga je Ali intervjuirao 1971. godine.

Bilješka o autoru

Britanski publicist, književnik i politički aktivist te urednik časopisa New Left Review Tariq Ali rođen je u pakistanskom gradu Lahoreu 1943. godine, u vrijeme kad je taj grad još bio pod britanskom upravom u sastavu Indije (sve do 1947. g.). Njegovi opozicijski stavovi prema pakistanskim vlastima pomogli su mu da 60-ih godina dobije stalni azil u Velikoj Britaniji i nastavi školovanje na uglednom Oksfordskom sveučilištu gdje je završio studije politologije, filozofije i ekonomije. Još za vrijeme studija skrenuo je na sebe pozornost javnosti, prije svega kao oštar protivnik rata u Vijetnamu, ali i kao jedan od istaknutijih članova tzv. Nove ljevice (New Left), a sve do danas Tariq Ali ostao je jedan od ključnih intelektualnih figura moderne ljevice. Osim što je autor nekoliko publicističkih naslova bliskoistočne i centralnoazijske tematike Can Pakistan Survive? The Death of a State (1991.), Bush in Babylon (2003.), Conversations with Edward Said (2005.), Pirates of the Caribbean: Axis of Hope (2006.), A Banker for all Seasons (2007.) te nedavno objavljene The Duel (2008.), Tariq Ali autor je i nekoliko povijesnih romana: Shadows of the Pomegranate Tree (1993.), The Book of Saladin (1999.), The Stone Woman (2001.), Sultan in Palermo (2006.) i Night of the Golden Butterfly (2010.) koji čine njegov Islamski kvintet (The Islam Quintet). Alijeva knjiga Sukob fundamentalizama (Clash of Fundamentalisms, 2002.) objavljena je 2010. i u Hrvatskoj, a Obamin sindom druga je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik.

U suradnji s Profilom poklanjamo Vam 2 primjerka knjige ''Obamin sindrom''. Prijaviti se za sudjelovanje možete tako da točno odgovorite na pitanje: "Koja su dva poznata glazbenika svoje pjesme posvetili Tariqu Aliju" Želite li sudjelovati, pošaljite nam mail s naslovom ''Obamin sindrom'' na info@gricni.com zajedno s točnim odgovorom i Vašim podacima. Prijave primamo do 4. studenog. Sretno!

Sandra Gagić i Josip Barbarić osvojili su po jedan primjerak knjige ''Obamin sindrom''. Čestitamo! Hvala svima na sudjelovanju!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Opasna metoda
Metastaze
Mozart u vrtu
POTROŠENI?
Predin & Dedić - Tragovi u sjeti
Pirati s Kariba: Nepoznate plime
Akustika
6. Kreativna događalica​
"Ideš dalje" u Berlinu
Pedalafest iPhone i Android aplikacija
Dražen Pavlović - magija iz kista!
Premijere u ITD-u
10 dana za osmijehe uz Continentalove crtiće!
Počinje 8. Festival 25 FPS
Otvoren MUU u SIGETUU

Gricni kategoriju