Nulti merdijan - Hrvoje Šalković

Nulti merdijan - Hrvoje Šalković

Potrebna je velika hrabrost da bi se ostvarili snovi o dalekim putovanjima, a Hrvoje Šalković je vrlo hrabar čovjek! To sa sigurnošću možemo tvrditi jer su se samo najhrabriji (možda za neke i najluđi) ljudi kroz povijest odvažili na put oko svijeta!

Nulti meridijan je novi roman Hrvoja Šalkovića.

Nulti meridijan je autobiografski, putopisni roman koji se oslanja na Šalkovićevo devedeset i sedam dana dugo putovanje oko svijeta. U tom je periodu putovao Rusijom, Mongolijom, Kinom, Korejom, Japanom, Filipinima, Malezijom, Singapurom, Indonezijom, Australijom, Novim Zelandom, Čileom, Antarktikom, SAD-om te karipskim državama. Šalković je doslovno putovao, svojim osebujnim načinom, koji podrazumijeva gibanje luđačkim tempom, bez odmora i sna. Za razliku od većine turista i putnika koji uglavnom nekamo odlete, pa tamo borave, Šalković zaista putuje! Sukladno modernom putopisnom štivu, on sebe stavlja u središte priče, progovara o svojem osobnom viđenju upijanja životnih iskustava koje nudi cesta, ne idealizira niti jednu društvo, grad ili građevinu. Jedino što idealizira je putovanje samo.
NULTI MERIDIJAN
Put ovom piscu velikodušno nudi interakciju s mnogim osebujnim likovima, koje opisuje kao ljude koje je ''teško vidjeti čak i na televiziji''. Pisac se s njima druži, provodi, povjerava im se i sluša njihove životne ispovjedi. Kada progovara o zemljama ili gradovima, on ih promatra i opisuje očima sretnog djeteta, koje zaigrano i opušteno skita planetom. Roman je lišen pretencioznog traganja za ''prazninom taštine'', pisan je u duru, na vedar način. U ovom romanu Šalkovića nije bilo strah ogoliti se do potpunosti. Nulti meridijan je potpuno autentično štivo, romaneskna verzija putnog dnevnika. Svi su događaji i likovi potpuno stvarni, a svaka je rečenica istinski proživljena. Šalković je prvi čovjek iz Hrvatske, i iz čitave regije koji je proputovao stotinu zemalja na svih sedam kontinenata. Roman Nulti meridijan je vrhunac njegove putničke i spisateljske karijere.

Hrvoje Šalković je dosada objavio zbirku priča com.opnci.com.obojci (Buvina, 2002), te romane Pala karta (Nova stvarnost, 2003), Pravi se da ovo nisi vidio (VBZ, 2006), Zec na mjesecu (VBZ, 2007), Oko cucka pa na mala vrata (Profil, 2008) i Kombinacija d.o.o. (VBZ, 2009).

Hrvoje Šalković najveći je brijač suvremenog hrvatskog putopisa. Dok se ja još ne stignem okrenuti po dolini Kalaša, on je već prozujao preko tri kontinenta i zapio se na 23 tuluma, promijenivši 8 zrakoplova i 14 zemalja, bez da je dotaknuo krevet. Putnik kojega ne drži mjesto i koji na putu ne mokri dva puta u istom zahodu brzi je Gonzales među hrvatskim putnicima i najbolji promotor putovanja kao permanentnog partyja.
Jasen Boko

Shaleta je najlakše mrziti. On putuje na mjesta koja ostali sanjaju i piše o onom što se drugi ne usude ni pomisliti. Shale nije škrt. Sve što doživi on podijeli. Shale ne izvrće, svaku svoju rečenicu on prije pisanja zaista i proživi. On nije novinar, ni putopisac, niti reporter. Shale je jednostavno sretno dijete koje nije tražilo svoj put. Sve te ceste pronašle su njega. Nakon što pročitate ovu knjigu i vi sami zažmirite, zavrtite taj prašnjavi globus na stolu i učinite isto što i Shale - živite.
Krešimir Raguž

Čim sam pročitao njegovu knjigu, Pravi se da ovo nisi vidio, odmah sam postao ljubomoran na tog neobičnog putopisca. Zavidio sam mu što je uspio putovati tako spontano bez utega naprtnjače s kojom sam je krenuo po samotnim planinama i to mjestima koja su mi, unatoč spretnosti, nedostupna. Ali moja ljubomora i zavist samo se tako zovu i prije bi te osjećaje mogao pripisati divljenju i radosti u spoznaji što nisam usamljen na putu beskorisnog tumaranja, ili osvajanja onog što je ostalo neosvojeno. U nama.
Stipe Božić

Ronija je s morskin pasima na Galapagosu, a nije Steve Irwin? Jaha je slona u džungli Laosa, a nije Rambo? Plesa je s Kubankama u Havani, a nije Hemingway? Bacija je prsten u dubine Klete gore, a nije Frodo? Dame i gospodo, to je Hrvoje Šalković! Peter Pan hrvatske, ne samo putopisne literature, sritno dite i Gonzo-stroj u jednoj osobi, živa "kombinacija d. o. o." force, ideje i ludila. Shale je i brat iz "Kluba sedam kontinenata", a o bratu se ne može puno govorit, njega se jednostavno voli. Možda jednom nagovorimo i vrhovnika Stipu na onu sedmicu na ramenu...
Robert Pauletić

Šaljivo, iskreno, zabavno i poučno! Stil njegovog putovanja nalikuje Spelbergovom filmu "Catch Me If You Can", a jedini su tragovi koje Šalković ostavlja iza sebe riječi koje često govore više od tisuću slika.
Boris Veličan

Za sve Vas koji volite putovanja i/ili knjige imamo iznenađenje! Gricni i Naklada Ljevak najsretnijem čitatelju daruju jedan primjerak knjige Nulti meridijan! Prijaviti se za sudjelovanje možete tako da točno odgovorite na pitanje: "Kako se zovu barem dva naslova istog autora objavljena prije Nultog meridijana?" Želite li sudjelovati, pošaljite nam mail s naslovom ''Nulti meridijan'' na info@gricni.com zajedno s točnim odgovorom i Vašim podacima. Također se za sudjelovanje u igri možete prijaviti i ako ostavite točan odgovor u komenaru ispod članka na našem Facebook profilu! Prijave primamo do ponoći 7. listopada. Sretno svima!

Knjigu Nulti meridijan osvojila je Maja Penić! Čestitamo dobitnici i molimo da nam javi svoje podatke na info@gricni.com , a ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Filmomanija 5
DANI EUROPSKOG FILMA: OBITELJ
Izumi i otkrića
Krajolik s padom
Vikend na Animafestu
Continentalova tjedna izdanja
Nulti merdijan - Hrvoje Šalković
Novi program Muzičkog salona SC-a!
6. Kreativna događalica​
ŠTO JE STOICIZAM?
Umjetnička sloboda i kreativna Europa!
Kimiko - iz sobe do slušatelja!
Strankinja
Replica - Ivan Šibenik
Studio Smijeha

Gricni kategoriju