Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza

„If you have a broken heart, go to Zagreb, Croatia.“ Ovaj citat je svojevrsna pozivnica za sve vas slomljenih srca, za srcolomce i za ostale znatiželjnike željne nesvakidašnje umjetnosti.

Slomljena srca su oduvijek nadahnjivala umjetnike svih vrsta, pisala predivne ljubavne jadikovke, oslikavala najljepše slike, skladala zarazne melodije i još štošta kreativno. Prekidi mogu biti vrlo bolni, a djelotvorne načine zacjeljivanja ljubavnih rana zasigurno nećete pronaći u knjigama samopomoći. Možete organizirati ritualno spaljivanje njenjih/njegovih poklonjenih plišanih medeka, albuma (ne baš svih, samo onih koje nikada niste ni voljeli), ulaznica za kino, fotografija, ako će vam tako biti lakše. Gricni tim upozorava: Nemojte lomači pridružiti parfeme i slične predmete koji sadrže alkohol! Dakle, možete se stvaralački izražavati, možete spaliti sve uspomene, i što još? Mi predlažemo Muzej prekinutih veza.

 

Sada već popularni Muzej omogućava svima koji su doživjeli bolan prekid da se svih nakupljenih osjećaja riješe na vrlo kretivan način – da ih pretvore u dio postave. Možete donirati predmete koji vas podsjećaju na neuspjelu vezu i tako se osloboditi emocionalnog tereta. Muzej prekinutih veza, kao zajednički projekt Olinke Vištice i Dražena Grubišića, nastao je kao plod njihova prekida kojeg su imali potrebu pretočiti u nešto inspirativno i oslobađajuće. Kako je za BBC News portal Olinka Vištica navela, izložba je došla iz iskrenog i univerzalnog iskustva i pomogla im  u njihovom procesu prekida. Ovaj prvi privatni muzej u Zagrebu  može se pohvaliti svjetskom turnejom i pozamašnom medijskom pažnjom koju je privukao. Neosporiva originalnost Muzeju prekinutih veza osigurala je nagradu ''Kenneth Hudson 2011'', za najinovativniji muzej u Europi, dodijeljenu od Europskog muzejskog foruma.

Na nedavno objavljenoj top listi turistima najprivlačnijih atrakcija u Zagrebu Muzej prekinutih veza zauzeo je visoko treće mjesto! Iz muzeja kažu:"Imajući na umu da su popis svojim osvrtima formirali korisnici TripAdvisora, jednog od najpoznatijih svjetskih web servisa posvećenih putovanjima, ta je bronca zlatnog sjaja. Posebno nas vesele pohvale dobroj atmosferi koja vlada na br. 2 Ćirilometodske ulice: smijehu što ga izaziva izložba, odličnom kafiću i glazbi koju sviramo s gramofonskih ploča. A jednom su putniku i naši keksi s lavandom ostali u sjećanju."

Uz svaki donirani predmet koji se nalazi u Muzeju stoji kratak opis predmeta ili priče. Muzej jamči anonimnost, stoga nemojte oklijevati ukoliko vas privlači ovaj način emocionalnog pražnjenja. Ako se ipak ne odvažite donirati  neki predmet, onda se uputite na Gornji grad u Ćirilometodsku 2 i zavirite u povijest ljubavnih veza, a na odlasku ne zaboravite svratiti u muzejski kafić!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Pekara Mišmaš
Vedran Šilipetar, slikar i skulptor
Prizori s jabukom
Prevaranti
Akustika
Surveillance Of The Environment
U zaklon
DANI EUROPSKOG FILMA: PIRAN - PIRANO
Reckless - KAMENO MESO
Urban & Hauser
Inspektor Martin i banda puževa
Zatvaranje ljubavi
Stoljeće mudrosti
Klapa Cambi u Arsenalu
Filmske preporuke - žene iza kamera

Gricni kategoriju