Mrtve duše

Mrtve duše

Kamo hitamo? Neka mi netko odgovori! Što znači to gibanje koje sije užas oko sebe? Nema odgovora. Samo razderani zrak grmi i pretvara se u vjetar. (N. V. Gogolj, ''Mrtve duše'')

Redatelj Dražen Ferenčina ulovio se u koštac s jednim od najboljih klasičnih pisaca i oživio nešto što je kazališna publika dugo čekala! Nikolaj Vasiljevič Gogolj u svom romanu "Mrtve duše", secira i beskompromisno ismijava društvene devijacije i ljudske slabosti, bliske iskonskoj ideji satiričnog. "Zahvaljujući Gogolju, naposljetku smo ugledali "pokrajinsko plemstvo" kako izlazi iz svojih dvoraca i kuća bez maski, bez uljepšavanja, vječito pijano i proždrljivo: robovi vlasti bez vrlina, i tirani svojih kmetova bez sažaljenja... što sišu život i krv narodu..."

Aktualno i posve živo, iz pera ciničnog majstora groteske s nevjerojatnim osjećajem za detalj, ovo remek-djelo svjetske književnosti možda se bavi nekim dalekim krajevima, u neko daleko doba, no zapravo prikazuje nas same, u vremenu koje živimo i njegovim niskostima koje dobro poznajemo. Jer mane ne pripadaju naciji, mentalitetu ili povijesti, osim ako smo skloni predrasudama; one su svačije i ima ih (od)uvijek. Prštavo duhovite i bolne u svojoj istinoljubivosti, "Mrtve duše" su zato, kako je jednom zapisano o njima, "tvorevina što neumoljivo skida koprenu sa stvarnosti".

Redatelj: DRAŽEN FERENČINA
Dramatizacija: DUBRAVKO MIHANOVIĆ
Scenograf: IVO KNEZOVIĆ
Kostimografkinja: MARITA ĆOPO
Glazba: MATE MATIŠIĆ
Scenski pokret: MAJA ĐURINOVIĆ

Uloge: HRVOJE KEČKEŠ, LUKA PETRUŠIĆ, ANTUN TUDIĆ, EDO VUJIĆ, ŽELJKO KÖNIGSKNECHT, ANGEL PALAŠEV, TARIK FILIPOVIĆ, MARIO MIRKOVIĆ, IVAN ĐURIČIĆ, NINA ERAK-SVRTAN, NENAD CVETKO, ELIZABETA KUKIĆ, MIA BEGOVIĆ, VLATKO DULIĆ, ANJA ĐURINOVIĆ

 


Poklanjamo vam 2x2 ulaznice za večerašnju izvedbu predstave (25. listopada) u kazalištu ''Kerempuh''! Prijaviti se možete tako da pošaljete mail s naslovom "Mrtve duše" i svojim podacima. Prijave primamo do 15 sati  kada ćemo i objaviti dobitnike. Sretno!

Nažalost, iz kazališta smo primili obavijest da se zbog bolesti glumca otkazuje se današnja predstava „MRTVE DUŠE“ te zbog toga otkazujemo nagradnu igru. Hvala na razumijevanju!

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Debitantski album Lufta
Tweetup unutar serije
Rock zauvijek
Biser Kine - Anchee Min
Krajolik s padom
Između neba i zemlje
Reckless - KAMENO MESO
7. Kreativna događalica
Gospođa ministarka
Ljubavne pjesme
Danak anđelima
XV. FAKI
Dječak crne mambe
Planet majmuna: Postanak
Green Lantern

Gricni kategoriju