Konferencija "Mladi Europe"

Konferencija "Mladi Europe"

ZAGREB/ BRUXELLES - Predsjednica Europske kazališne konvencije i ravnateljica Zagrebačkoga kazališta mladih Dubravka Vrgoč sudjelovala je na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 24. travnja, u Međunarodnome novinarskom centru u Bruxellesu u okviru vodećega europskog umjetničkog obrazovnog projekta "Mladi Europe" Europske kazališne konvencije.

Tom je prigodom osobito naglašena važnost umjetničkoga obrazovanja i promicanja višejezičnosti, no i potreba za "spasavanjem" teatra koji se trenutacno u Europi suočava s mnogim problemima izazvanim posljedicama recesije, ali i razlicitim političkim pritiscima. Konferencija održana dva dana uoči javne rasprave Odbora za kulturu Europskoga parlamenta o novome kulturnom programu Europske unije "Kreativna Europa" ujedno je bila prilika da Europska kazališna konvencija podrži prijedlog Europske komisije, ali i da pozove na značajnije prepoznavanje društvene dimenzije kulture i važnosti preuzimanja rizika i eksperimentiranja u izvedbenim umjetnostima i kazalištu.

Dubravka Vrgoč je s konferencije izdvojila:
„U razgovoru s novinarima istaknuta je važnost teatra u ovim turbulentnim vremenima u kojima bi kazalište svoju funkciju trebao iznaći prije svega u reflektiranju stvarnosti i svih njezinih opsesivnih tema s kojima se publika svakodnevno suočava. Stoga je nužno poticati suvremeno dramsko stvaralaštvo kao i prevođenje dramske literature, napose s jezika tzv. „malih naroda.“

Sljedeća skupština Europske kazališne konvencije održat će se u Mađarskoj, koja se suočava s racionalizacijom kulture aktualne vlasti, te će to biti prilika da se upozori na specifičnu političku situaciju i interveniranje politike u umjetnost.

Uz predsjednicu Dubravku Vrgoč konferenciji su nazočili Serge Rangoni, potpredsjednik Konvencije i umjetnički ravnatelj Theâtre de la Place u Liègeu, Jörg Bochow, potpredsjednik Konvencije i zamjenik umjetničkog ravnatelja Državnoga kazališta u Stuttgartu, Christa Müller, tajnica Konvencije i dramaturginja Deutches Theatrea u Berlinu te Imre Halasi, umjetnički ravnatelj Narodnoga kazališta Miškolc.

Europska kazališna konvencija osnovana 1988. paneuropska je neprofitna organizacija koja zastupa javno financirani kazališni sektor u više od 20 zemalja s namjerom da stvori, zaštiti i promiče kazališnu umjetnost i njezinu jezičnu raznolikost u Europi i izvan nje, djeluje kao nadnacionalna kazališna suradnička mreža koja potiče kulturnu različitost i međukulturni dijalog, djeluje kao platforma za profesionalnu razmjenu, razvoj i proširenje mogućnosti kazališnih stvaratelja u međunarodnom kontekstu, djeluje kao zastupničko i posredničko udruženje javnog kazališnog sektora na razini Europske unije i država članica te na lokalnoj razini.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Sve o seoskom turizmu za neznalice
Grand prix Animafesta
Muzej prekinutih veza
Mrtve duše
Amstel Quartet i New Sax Quartet u Teatru &TD!
Animafest 2012.
Filmomanija 6
Melankolija
Metastaze
Reckless - KAMENO MESO
LJUDI U CRNOM PONOVNO U HRVATSKOJ!
Retrospektiva Branka Vlahovića
ISTINSKA SREĆA - Sharon Salzberg
200 najljepših trajnica
Zdenka Kovačiček Cabaret Show

Gricni kategoriju