Klape u Zagrebu

Klape u Zagrebu

Prije desetak godina, nitko nije mogao predvidjeti da će izvorna dalmatinska klapska pisma i njezine obrade postati ovako veliki hrvatski glazbeni brand.

Ovu je klapsku revoluciju povela klapa Cambi (K. Kambelovac) krajem devedesetih godina. Svojim su glazbenim obradama Gibonijevih pjesama pod vodstvom maestra Rajimira Kraljevića, vratili klapsku pismu na radio postaje i približili ih mladim generacijama, koje su ih zdušno prihvatile, prepoznajući u njima svu ljepotu riječi i glazbe. Slijedili su veliki hitovi klape Masline i Tomislava Bralića & klape Intrade koji su pripremili „teren“. Zatim je uslijedio "dalmatinski Woodstock" na Poljudu 2006. i klapska pisma je bespovratno ušla u naše živote.
klape_u_zagrebu
Danas nema grada ili mjesta u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, gdje tu klapsku pjesmu ne slušaju i ne hvale i respektabilni glazbeni kritičari i ogroman broj publike. Neponovljiva ljepota naše Dalmacije iznjedrila je i vrhunski glazbeni izričaj, koji svojom kvalitetom kako odabranih tekstova tako i glazbenom formom polako i sigurno zauzima sam vrh glazbenog stvaralaštva u Hrvata. Teško je nabrajati, a nekoga ne preskočiti. Vrata klapskoj pismi širom su otvorena 2009. godine nakon prvog velikog klapskog spektakla i ta glazbena bajka traje do danas.

Poput glazbenog maestrala prošle su naše klape velik put od Rijeke i Pule do Zagreba, Varaždina, Daruvara, Splita, Zadra, Dubrovnika i još mnogih mjesta i gradova u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, da bi se opet vratile u Zagreb, jer publika ih traži i veseli se svakom susretu s najboljima. Zapivat će opet Zagrepčani, ali i njihovi gosti sa svojim klapama 16. svibnja u Domu sportova.

Te će noći u Domu sportova biti sam vrh klapske pisme, ali i oni koji znaju prepoznati ljepotu i dubinu emocija koju im takva pisma pruža, a to su mnogobrojni obožavatelji koji ih vjerno prate. Bit će tu Tomislav Bralić & Intrade, klapaCambi, klapa Maslina, Sv. Juraj-HRM i Kampanel,a ugostit će trogirskog slavuja Vinka Cocu, Lidiju Bačić i Ivanu Radovniković. Prepustit ćemo se njima, jer oni nas uvijek vjerno vode u svijet ljubavi i vjere, mira i sklada, u svijet gdje ne stanuje zloća i mržnja. Kroz ovu prekrasnu glazbenu priču vodit će nas legendarni voditelj Oliver Mlakar, najveće ime 'voditeljske' scene u nas i tako toj večeri dati poseban pečat..

Interes za veliki klapski koncert je velik, pa ukoliko želite biti sudionik, potražite odmah ulaznicu na prodajnim mjestima: Cibona fun shop, Croatia Records – Bogovićeva 5, Integral – Pothodnik i u sistemu Eventima.

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

MJESEC ZALJUBLJENIH U MOZAIKOVIM KNJIŽARAMA!
Danas počinje Animafest!
6. Kreativna događalica​
TOLSTOJEVA POSLJEDNJA STANICA
Ciklus Virtuoso
Festival svjetskog kazališta 2012
TOTALNA RASPRODAJA!
RAT ART – DVADESET GODINA POSLIJE
Čudo u Poskokovoj Dragi
Opasna metoda
Jedan dan
Vitez tame: Povratak
Klapa Cambi u Arsenalu
Strankinja
Kerempuh gostuje u Mostaru

Gricni kategoriju