Izložba povodom 40 godina Animafesta

Izložba povodom 40 godina Animafesta

Prigodnim rođendanskim filmskim programom te dolazkom velikih i važnih autora Yojia Kuria i Priita Pärna uz veliku izložbu u galeriji ULUPUH, obilježava se 40. rođendan Animafesta.

Okruglo rođendansko izdanje bit će obilježeno opsežnim programima međunarodne i domaće animirane produkcije koji slave pobjednike dosadašnjih festivalskih izdanja uz podsjetnik na radove doajena Zagrebačke škole crtanoga filma koji su direktno odgovorni za nastajanje i međunarodnu afirmaciju Animafesta, program pionira japanskog animiranog filma i svojevrsnog kuma Animafesta Yojia Kuria te veliku izložbu u galeriji ULUPUH. Yoji Kuri će svoju nagradu za životno djelo preuzeti osobno, što nam predstavlja veliku čast, kao i posjet Priita Pärna, estonskog animatora i trostrukog dobitnika Animafestovog Grand prixa.

Čestitke povodom 40. rođendana!


Animafest ili Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima: Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Program Animafesta moći će se konzumirati i na ulicama grada, u Galeriji ULUPUH, MSU-u i u nekoliko gradskih kulturnih centara. Pored pregleda najboljih i najzanimljivijih kratkometražnih animiranih filmova nastalih u posljednje dvije godine, Animafest ove godine povodom 40 godina prikazuje prigodni i opsežni filmski program te organizira veliku izložbu u galeriji ULUPUH čiji će nas postav bogat plakatima, nagradama, fotografijama, čestitkama, ilustracijama... podsjetiti na sjajan i slavan život ovog vrijednog festivala.

Poseban program posvećen filmovima Yojia Kurija, dobitnika Animafestove nagrade za životno djelo koju će majstor animacije primiti osobno na festivalu

Članovi Vijeća Animafesta: Darko Kreč (predsjednik), Pavao Štalter, Vesna Dovniković, Milan Blažeković, Marko Meštrović, Željko Sarić i Nikica Gilić dodijelili su nagradu za životno djelo jednom od najvažnijih japanskih umjetnika animacije, pioniru nezavisnog animiranog filma i jednom od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu: Yojiu Kuriu. Yoji Kuri pripadao je tzv. japanskoj grupi trojice animatora, jap. Sannin no Kai - ostali članovi bili su Yanagihara Ryohei i Manabe Hiroshi - koja je ekvivalentna trojici tenora sa Zapada. Yojia Kuria zvali su Pavarotti, a mi ga gotovo možemo nazvati i kumom Animafesta jer je bio prisutan na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. U nekoliko programskih cjelina imati ćemo jedinstvenu priliku vidjeti većinu njegovih filmova, od kojih neki nisu nikada prikazivani niti kod nas niti u Europi. Uz uvid u stvaralaštvo ovog osebujnog autora, posjetitelji Animafesta imati će priliku i razgovarati s majstorom animacije te pogledati dokumentarni film Evo nas s Yojiem Kuriem autora Ryôa Saitania.

Čestitke povodom 30. rođendana!


Svi festivalski pobjednici u programu Grand prix 1972 – 2012, posebno izdanje DVD-a s pobjedničkim filmovima i dolazak trostrukog dobitnika Priita Pärna

Među programima koji se nostalgijom i ponosom osvrću na 40 godina postojanja ove svjetski priznate fešte animacije jest i Grand prix 1972 – 2012 u sklopu kojeg ćemo moći pogledati sve dosadašnje dobitnike glavne Animafestove nagrade. Među njima se nalaze neki od najznačajnijih svjetskih animatora i animatorica koji su često hodočastili u Zagreb, s filmom ili bez njega. Izdvajamo Rusa Yurija Norsteina koji je Grand prix dobio dva puta, za filmove: Bitka kod Keržence, koautor s Ivanom Ivanov-Vanovim i Bajku nad bajkama. Estonac i čest Animafestov gost Priit Pärn dobio je čak tri Grand prixa za filmove: Doručak na travi, 1895, koautor s Jannom Põldmom i Ronioci na kiši, koautor s Olgom Pärn. U Zagreb će doći i ove godine kao jedan od članova žirija Velikog natjecanja. U njihovom se društvu nalaze i dva domaća autora: Nedeljko Dragić s filmom Dnevnik i Zdenko Gašparović sa Satiemaniom te brojni velikani poput Nicka Parka, Michaela Dudok de Wita, Joanne Woodward,  Kojia Yamamure ili Joanne Quinn. Animafest će izdati i prigodni promotivni DVD sa svim filmovima, Grand prix dobitnicima.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

''Ideš dalje'' u Parmi
Počinje 8. Festival 25 FPS
Ružno pače
SHERLOCK HOLMES: IGRA SJENA
10 minuta pozornosti
VIŠE SI PUTA MOŽEMO REĆI ZBOGOM
NEKA BOLJI POBIJEDI
Animafest 2012.
Martovske ide
IZLOG
Praizvedba predstave „Žuta crta“
Pismo Heineru Mulleru
Massimo u Tvornici!
Rock zauvijek
ALVIN I VJEVERICE 3

Gricni kategoriju