Garaža

Garaža

Garaža je spoj znanstvene fantastike, drame i film noira. Njezini pandani mogu se pronaći u kultnim filmovima kao što su ''Rollerball'', ''Fight club'' ili ''Amores Perros'', iako metaforički govori o užasima tranzicijskih zemalja.

Predstava je nastala prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, koji je dobio epitet najšokantnijega i najmučnijega hrvatskog romana. Gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, socijalna zapuštenost – teme su koje govore o mogućem zastrašujućem scenariju iz bliske budućnosti. U predstavi se miješaju scene izrazitog nasilja, s obiteljskim prizorima koji su biblijski citati, do potpuno nadrealistički obojenih sekvenci o eutanazijskom turizmu. Uz glumce Zagrebačkog kazališta mladih u predstavi nastupa i TBF, hrvatska grupa desetljeća.

Predstava Garaža realizirana je kao hrvatsko-američka koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i glasovitog newyorškoga teatra La MaMa u kojemu je i praizvedena u siječnju 2010. godine. O uspjehu Garaže u New Yorku pisali su eminentni kazališni kritičari. Pišući za Time Out New kritičar Paul Menard ističe: "...nemojte da vas naziv ansambla zavara: u žarištu ove žestoke, nasilne predstave Zagrebačkog kazališta mladih ekstremna su boksačka nadmetanja, a batine ne dobivaju samo glumci, i publici nakon predstave treba malo vremena da se oporavi kad u kazalištu dobije ovaknu šaku u želudac.", dok kritičarka The Village Voicea Miriam Felton-Dansky kaže da se u fascinantnom svijetu ove rasne produkcije Zagrebačkog kazališta mladih hrvanje promiče u simboličnu sliku postkomunističkoga društva koje vrtoglavo ponire u nasilne dubine nepoznatih bespuća. Mitch Montgomery, pišući za Backstage, Garažu naziva "surovom, nasilnom fantazmagorijom koja bi bila dobra pouka za štemere iz filma Klub boraca".

Tekst: Zdenko Mesarić
Režija: Ivica Buljan
Produkcija: Zagrebačko kazalište mladih i La MaMa, New York

Glume: Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Barbara Prpić Biffel, Doris Šarić - Kukuljica, Nina Violić, Vedran Živolić, Goran Bogdan, Mladen Badovinac, Luka Barbić, Saša Antić, Ognjen Pavlović

Scenografija:
Slaven Tolj
Kostimografija: Ana Savić Gecan
Glazba: TBF
Oblikovanje svjetla: Milan Kovačević
Trener borilačkih vještina: Marinko Petričević
Inspicijentica: Maja Levanić
Fotografija: Slaven Vlašić, Mara Bratoš
Grafički dizajn: Roberta Bratović i Nina Bačun
Pozivamo Vas u kazalište ZKM na predstavu Garaža, a najsretnijima darujemo 2x2 ulaznice za današnju izvedbu u 20h (19. listopad)! Prijaviti se možete na našem Facebook profilu tako da u komentaru ispod članka nabrojite barem dvoje glumaca iz predstave. Također se možete prijaviti ako nam info@gricni.com pošaljete mail s naslovom Garaža, točnim odgovorom i Vašim podacima. Prijave primamo do 15 sati. Sretno!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Barneyeva verzija
Pobjednici festivala "Organ Vida"
ACOUSTIC PROJECT & ZAGREB JAZZ PORTRAIT
Filmske preporuke - Christopher Nolan
Sestra - Rosamund Lupton
Dani suvremenog plesa u Varaždinu
SHERLOCK HOLMES: IGRA SJENA
Jedan dan
Diktator osvaja Hrvatsku
Boys don't cry
Car neuspjeha
Vitez tame: Povratak
Počinje SCREEN on the GREEN!
Strankinja
STAND UP PLESNI TRENING – OTVORENI TJEDAN

Gricni kategoriju