Fotopoetika

Fotopoetika

Dvije sestre, dvije umjetnosti i jedna zajednička vizija. Tako bi se u kratko mogla opisati ''Fotopoetika'' - spoj fotografije i poezije. Donosimo Vam pravi dokaz da se uz maštu, trud i podršku obitelji i prijatelja može puno postići!

Maja i Dijana Klarić iz Šibenika spojile su fotografiju i poeziju u posebnu vrstu poetskih razglednica. Prvi su put predstavljene na festivalu pop književnosti ''Kliker!'' u Zagrebu. Sama ideja festivala bila je predstaviti književnost na neki neuobičajen način pa su se tako poetske razglednice sastojale od fotografije na prednjoj strani i stiha na poleđini koji je služio kao naslov fotografije. Razglednice su polučile uspjeh pa su ih po završetku festivala sestre Klarić nastavile izrađivati. Prilikom svake izložbe fotografija ili čitanja poezije predstavile bi se i tematski povezane poetske razglednice.

Poetske razglednice

Prema razglednicama, nedavno su kreirani i poetski posteri, bookmarkeri i bedževi od kojih svi slijede glavnu ideju, a to je da sadrže Dijaninu fotografiju i pokoji Majin stih. Ovo je ljeto za sestre Klarić bilo posebno jer su njihovi radovi doživjeli službenu premijeru na tržištu i to na samostalnom štandu pod imenom ''Fotopoetika'' na kojeg se moglo nabasati u Primoštenu, ali i u Umagu gdje je gostovao na sajmu ''Cro Fish''. Pitate se otkud djevojke crpe inspiraciju? Kao nepresušan izvor služe im brojna putovanja pa tako njihovi radovi sadrže fotografije iz Španjolske, Portugala, Irske, Grčke,Turske, a nerijetko koriste i domaće motive - život uz more, dalmatinske gradove i slično. Poetske razglednice predstavljene su na brojnim poetskim večerima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu - primjerice prilikom Majinog nastupa u Bruxellesu. Ove dvije mlade umjetnice kao da se natječu u stvaralaštvu, a opet posjeduju zadivljujuću sinergiju zbog koje je ''Fotopoetika'' tako dobro prihvaćena gdje god da se pojavi. Mi se samo pitamo jesu li obiteljski ručkovi seka Klarić trenutak kad smišljaju nove pothvate ili se tada poput nas u redakciji prepuštaju grickanju?!
Počeci Fotopoetike, Split 2009.

Razglednice se mogu pogledati i naručiti putem Facebooka na stranici Fotopetika: Majina i Dijina virtualna butiga, ali i putem e-mail adrese ''Manifesta'', kulturne udruge koju su sestre Klarić pokrenule kako bi lakše organizirale fotopoetske aktivnosti (udruga.manifest@gmail.com). Od ostalih projekata kulturne udruge ''Manifest'' važno je izdvojiti međunarodnifestival aktivističke poezije ''Art Attack'', jedini takav festival u našoj regiji koji se ove godine održava po treći put i to u Zagrebu od 3. do 5. studenog. Festival svake godine okuplja brojne pjesnike i pjesnikinje iz Hrvatske i inozemstva nagrađene na natječaju. Okosnica festivala je angažirana književnost, odnosno pokušaj da se putem književnog rada utječe na društvo i probleme koje pjesnik u njemu uočava. Osim čitanja poezije, organiziraju se razne radionice kao i humanitarne akcije. Drugi značajan projekt udruge ''Manifest'' je ''Aime Cesaire na žalu Martinske'', trodnevna manifestacija koja se ovog ljeta premijerno održala u Šibeniku i polučila velik uspjeh, što nije ni čudo jer pokušava oživjeti uspomenu na jednog od najvećih afričkih pjesnika, Aimea Cesairea rodom s Martinika koji je jedno ljeto proveo u Šibeniku i tamo napisao svoju najznačajniju poemu ''Zapis o povratku u zavičaj'' koja je postala himna ne samo crnaca, već i svih potlačenih ljudi svijeta!
Projekt Kultura (i) putovanja, Klub Šibenčana u Zagrebu 2010
Fotopoetika na sajmu u Umagu, 2010
Fotopoetika u Primoštenu 2011. 2
O sekama:
Maja Klarić, putopjesnikinja. Rođena 1985. u Šibeniku. Proputovala većinu zemalja Europe i zagrizla u Aziju. U međuvremenu je objavila poeziju i kratku prozu u antologiji ''Erato 2004.'' (Zagreb), zbornicima ''Rukopisi 32'' (Pančevo) i ''Ja sam priča'' (Banja Luka), antologijama ''Sea of Words'' (Barcelona) i ''Castello di Duino'' (Trst), časopisima ''Ka/Os'', ''La strada'', ''At Large'', ''Knjigomat'', ''Quorum'', ''Poezija i Arteri'' (Cipar). Prevodi za časopise ''Riječi i Libra Libera'', novine ''Zarez'', ''Treći program Hrvatskog Radija'' i ''Algoritam''. Nastupala po Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Umagu, Beogradu, Trstu, Bruxellesu... Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju ''Castello di Duino'' (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču ''Sea of Words'' (Barcelona, Španjolska, 2008.), književnom natječaju ''Ulaznica 2010.'' (Zrenjanin, Srbija). Organizirala prvi međunarodni festival aktivističke poezije ''Art Attack'' (Zagreb/Split/Šibenik, 2009. i 2010.). Trenutno priprema njegovo treće izdanje. Dovršila je zbirku putopisne poezije. Propješačila 880km dug put ''Camino de Santiago'' u Španjolskoj o kojem piše putopis ''Vrijeme badema''.
Maja i Dijana Klarić, osnivačice Udruge Manifest i Fotopoetike
Dijana Klarić rođena je 12. prosinca 1986. godine. Diplomirana ekonomistica, 2008. g. završila je foto-tečaj na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a dobila je i diplomu za završen tečaj napredne digitalne fotografije u ''Cro Art Photo Clubu'' u Zagrebu gdje je izlagala na skupnoj izložbi polaznika tog tečaja. Aktivno se bavi fotografijom tri godine, a otprilike toliko dugo je i članica foto portala ''Ptičica''. Osvojila je drugo mjesto na natječaju amaterske fotografije ''Motivi otoka'' svojom fotografijom ''Pusto poslijepodne na otoku'' koja je potom izložena u galeriji ''Arsenal'' u Zadru i obližnjim otocima. Izlagala je na skupnoj izložbi fotografija u Trstu prilikom međunarodnog pjesničkog natjecanja ''Castello di Duino''. Objavila je fotografije u časopisu ''Croatia Airlines'', na temu putovanja (fotografija trga Sv. Marka u Veneciji pod nazivom ''Borba za mrvice kruha'') te na službenom tekstu natječaja aktivističke poezije ''Art Attack''. U sklopu projekta ''Kultura (i) putovanja'' izlagala je u nekoliko hrvatskih gradova -  Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Umagu gdje je predstavila fotografije sa svojih putovanja po Irskoj, Španjolskoj i Portugalu.
You are home And home is everything

Kakav komentar ostaviti za kraj? Zlobnici bi rekli: "Lako ti je tako super stvari radit´ kad imaš super sestru!'' I uistinu, obje djevojke odlično su društvo, a vrijeme kad ništa ne rade njihovim je  prijateljima sigurno dragocjeno poput toplog bureka pri ranojutarnjem povratku iz noćnog provoda. Valja pohlepno"progutati'" svaku slobodnu sekundu jer nikad ne znaš kada će se otisnuti na neko novo daleko proputovanje!

Jedna od stvari koje su djevojke sa smiješkom isplanirale prije nove pustolovine jest i nagraditi Vas, naše čitatelje! Za najsretnijeg od Vas pripremile su poklon paket koji sadrži od svega pomalo – poetske razglednice, bookmarkere, bedževe! Kako biste se prijavili za izvlačenje trebate klikom na ''Sviđa mi se'' podržati Maju i Dijanu na njihovom Facebook profilu, a zatim u komentar ispod članka ''Fotopoetika'' na Gricnijevom profilu napisati volite li više fotografiju ili poeziju. Prijave primamo do 6. studenog! Sretno!

U izvlačenju je najviše sreće imala Veronika Hosni koju će poklon Fotopoetike sigurno razveseliti! Molimo dobitnicu da nam pošalje svoje podatke na info@gricni.com kako bismo joj mogli poslati nagradu. Čestitamo!

Poetske razglednice 2

Poetski bookmark

Autorski bedževi, animal friendly duo

Sve fotografije zaštićene su autorskim pravima.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (6 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

SHERLOCK HOLMES: IGRA SJENA
Lotus i Replica u SAX-u
Fališ mi - Mani Gotovac
Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
ŠEBALJ I KRIŽ
Pobjednici festivala "Organ Vida"
Veliki san
Doneda-Kocher -Sambolec-Grom
Pismo Heineru Mulleru
POTROŠENI?
Filmske preporuke
Fortinbras se napio
Wingwave coaching - Core Besser-Siegmund
TOTALNA RASPRODAJA!
Organ Vida

Gricni kategoriju