Filmske preporuke - Roman Polanski

Filmske preporuke - Roman Polanski

Mračne strane ljudskih ličnosti nešto su što gospodina Polanskog oduvijek intrigira. Svoje umijeće pokazuje ne samo kao redatelj, već i kao producent, scenarist, te glumac. Dakle, pravi filmski genije!

Roman Polanski svoju je karijeru započeo početkom 50-ih snimajući kratkometražne filmove na poljskom jeziku. Ozbiljniju karijeru započinje  filmom  Nož u vodi (Knife in the Water,1962) koji mu je priskrbio nominaciju za Oscara za strani film. Medijski je postao zanimljiv svojom teškom životnom pričom, a prisutan je i danas, no nas zanima isključivo njegov filmski opus. Nakon što se lansirao u zapažene, tada još uvijek europske, redatelje nastavio je širiti horizonte i preskakati jezične barijere. Godine 1965. nastaje Odbojnost (Repulsion), a već godinu dana kasnije  Cul-de-Sac (Cul-de-Sac). Redateljsko odrastanje uvelike je imalo veze s njegovim teškim životnm putem i privatnim situacijama, pa je nerijetko to prenosio na platno. Njegov zaštitni znak je stvaranje atmosfere koja se provlači kroz radnje filmova, nešto što vas tjera da se ne mičete iz naslonjača sve do odjavne špice. Izdvajamo nekoliko njegovih uradaka, koje, ukoliko niste, trebate pogledati!

 

1. Rosemaryna beba (Rosemary´s Baby, 1968.)
Rosemary (Mia Farrow) i Guy (John Cassavetes) Woodhouse useljavaju u zajednički stan, no zgrada u kojoj se stan nalazi na zlu je glasu. Upoznaju i susjede, stariji bračni par, koji se čine vrlo ljubaznima i brižnima, no što se zbilja odvija u njihova četiri zida postaje pitanje na koje odgovor krije ostatak filma. Rosemary biva blagoslovljena trudnoćom, koja joj donosi mnogo nevolja. 

 

 2. Kineska četvrt (Chinatown, 1974.)
Gospođa Mulwray angažira privatnog detektiva iz Los Angelesa, Jakea Gittesa, kako bi istražila navodne afere svog muža Hollisa. U uredu detektiva pojavljuje se prava gospođa Mulwray te prijeti tužbom. Cijeli slučaj se zapliće pronalaskom tijela, tada Jake odluči istražiti slučaj i otkriva mnogo više nego što je očekivao.

 

 3. Stanar (The Tenant, 1976.)
Poljski imigrant Trelkovski (Roman Polanski) useljava na parišku adresu u stan u kojem je prethodno živjela mlada žena koja je počinila samoubojstvo skočivši kroz prozor tog stana. Nedugo nakon useljenja Trelkovskom se počinje pričinjavati da ga okolina doživljava kao pokojnu stanarku. Tada mu sve postaje čudno i čini mu se kao da gubi razum, te se poistovjećuje sa spomenutom mladom damom.

 

4. Pijanist (The Pianist, 2002.)
Autobiografskim romanom Wladyslawa Szpilmana, uglednog poljskog pijanista židovskih korijena, Polanski se, nakon dugogodišnjeg profesionalnog izbivanja, ponovno vraća na platna. Dirljiva priča o mladom umjetniku (Adrien Brody) čiju obitelj deportiraju u koncentracijski logor podsjeća na djetinstvo redatelja koji je i sam proživio isto.  

 

5. Pisac iz sjene (The Ghost Writer, 2010.)
Britanski premijer (Pierce Brosnan) odluči angažirati pisca koji bi mu pomogao pri pisanju. Pisac iz sjene (Ewan McGregor) odlazi na otuđeni otok gdje započinje s pisanjem, no ubrzo doznaje da se njegov prethodnik, čije djelo treba dovršiti, utopio. Tada započinje opasnu igru i doznaje podatke koje je njegov kolega doznao prije misterozne smrti.

 

6. Masakr (Carnage, 2011.)
Komorna drama s elementima apsurda prati priču koja je smještena u stan jednog bračnog para, Michaela i Penelope. Posjećuju ih Nancy i Alan, drugi par, čiji je sin bio nasilan prema sinu domaćina. Namjera je da postignu civilizirani dogovor, kako bi djeca uočila štetnost takvog ponašanja, te da se naposljetku pomire. Situacija tada eskalira i skidanje maski počinje!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Samoća primarnih brojeva
Filmske preporuke - Christian Bale
CASINO JACK I SJEDINJENE MONETARNE DRŽAVE
TOLSTOJEVA POSLJEDNJA STANICA
Continentalova tjedna izdanja
POTROŠENI?
Organ Vida
Izumi i otkrića
Drugi rođendan Gricnija!
Vlado Tuđa - I ♥ NY
Bolnica na kraju grada
Prevaranti
Diktator osvaja Hrvatsku
BRAK
Dvojac Lightune

Gricni kategoriju