Filmske preporuke - dvoglavi redatelj

Filmske preporuke - dvoglavi redatelj

Ne, nije riječ o mitološkoj nemani koja se nekim mističnim putevima ušuljala u svijet filma. Riječ je o sinergiji koja se krije iza prezimena ovog "dvoglavog" stvorenja. Ovo je kratko upoznavanje sa složnom filmskom braćom koju, ako niste, trebate upoznati. Dame i gospodo - Joel i Ethan Coen!

Kao tinejđeri zarađivali su koseći susjedima travu, te su ušteđeni novac potrošili na kupnju kamere kojom su napravili obrade nekih od svojih najomiljenijih filmova (''Naked Pray''), a snimili su i nekoliko originala (''The Banana Film'', ''Henry Kissinger – Man on the Go''). O tome toliko su prisni i nerazdvojni govori svojevrsni nadimak koji im je javnost nadjenula -  ''dvoglavi redatelj''. Braća Coen do sada su već postigli nemjerljiv uspjeh u svijetu filma, a ako još niste sigurni želite li ih pobliže upoznati - nudimo vam nekoliko prijedloga, a na vama je da izaberete!

 

1. Suvišna okrutnost (Blood Simple, 1984.)
Paranoični Marty sumnja da ga žena vara, pa odluči unajmiti privatnog detektiva da pronađe inkriminirajuće dokaze. Kad mu donese eksplicitne fotografije, Marty mu ponudi 10 000 dolara da ubije ljubavnički par u najprikladnijoj situaciji. Detektiv, privučen novcem prihvaća ponudu, ali mu na pamet padne jedna ideja i tada cijela priča postaje mračna i napeta. Prvijenac braće Coen koji vrijedi pogledati!

 

 

2. Barton Fink (Barton Fink, 1991.)
Kazališni scenarist odlazi u Hollywood kako bi ostvario svoj san, a nakon što ostvari prvi uspjeh dobije ponudu da se okuša u filmskoj industriji. Prihvaća ponudu i odlazi u L.A. gdje ga čeka pisanje scenarija za film o hrvanju. No, ponestaje mu inspiracije nakon samo jedne napisane rečenice. Zaplet nastaje kada mu na vrata pokucaju dva detektiva.

 

 

3. Fargo (Fargo, 1996.)
Fargo
braći Coen donosi uspjeh i pohvale, kako kod publike, tako i od kritike. Osvajaju dva Oscara, za najbolju žensku ulogu (Frances McDormand) i za najbolji originalni scenarij, te u Cannesu osvajaju nagradu za najbolju filmsku režiju. Ovo filmsko ostavarenje prati priču prodavača automobila koji se želi dokopati svekrovog novca tako da za otmicu vlastite žene unajmi plaćene ubojice. Nenasilna otmica pretvara se u ubojstvo, čiju istragu vodi policajka u vrlo visokom stupnju trudnoće...

 

 

4. Veliki Lebowski (Big Lebowski, 1998.)
Komedija obojena u crno prati životnu zavrzlamu u koju dospijeva ''Dude'' Lebowski (Jeff Bridges), hipi koji živi u Los Angelesu 90-ih. Zajedno s vijetnamskim veteranom Walterom (John Goodman) i ostarjelim surferom Donnyjem (Steve Suscemi) vrijeme provodi pušeći marihuanu i viseći u lokalnoj kuglani. Taj nesmetani i lagodan život uznemirava jedna pogreška. "Dude" biva zamijenjen za svog imenjaka čija supruga opasnim tipovima duguje novac. Tada "Dude" pokušava ispraviti ovu pogrešku...

 

 

 

5. Tko je ovdje lud? (O Brother, Where Art Thou?, 2000.)
Pustolovina o tri odbjegla zatvorenika koji si zadaju cilj da će pobjeći što dalje od zatvora i pronaći skriveni novac kako bi započeli novi život. Putem susreću zanimljive osobe, pa čak i predivne sirene. Jesu li pronašli skriveno blago i kako završava ovo satirično putovanje, provjerite sami!

 

 

6. Čovjek kojeg nije bilo  (The Man Who Wasn't There, 2001.)
Ed (Billy Bob Thornton) je brijač, koji ne skriva nezadovoljstvo vlastitim životom. Do tada monotonu svakodnevicu uzburka nevjera njegove supruge koja mu daje motivaciju za ucjenu. Ed tada ucjenjuje ženinog ljubavnika, no nerazrađeni plan tada postaje mnogo mračniji, a život običnog brijača više nije tako jednostavan.

 

 

7. Nema zemlje za starce (No Country for Old Men, 2007.)
Scenarij temeljen na romanu Pulitzerom nagrađenog američkog pisca Cormaca McCarthyja. Nakon stvaralačke krize braća Coen izlaze upravo s ovim napetim trilerom koji im donosi čak četiri zlatna kipića i brojne druge nagrade, te popularnost u svijetu filmske kritike. Film je nadasve mračan i napet. Llewelyn Moss (Josh Brolin) u svom svakodnevnom lovu naiđe na poprište mafijaškog obračuna, a niti ne sluti kome je stao na žulj.

 

 

 

8. Čovjek zvan hrabrost (True Grit, 2010.)
Remake vesterna iz 1969. godine nikako nije tipični žanr filmske braće, ali su ovime pokazali da nemaju ograničenja. Riječ je o djevojčici Mattie Ross (Hailee Steinfeld) koja je izgubivši oca odlučila uzeti stvar u svoje ruke kako bi zadovoljila pravdu. U pomoć joj priskače šerif Roostera Cogburna (Jeff Bridges).

 

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Apokrifni transurfing
Opasna metoda
Pronađite ljude u crnom!
Vojvotkinja u KIC-u
Mala gljivarska kuharica
Dečko, dama, kralj, špijun
Zdenka Kovačiček Cabaret Show
Lotus i Replica u SAX-u
6. Kreativna događalica​
General Woo - Verbalni Delikt
ACOUSTIC PROJECT & ZAGREB JAZZ PORTRAIT
Pedalafest – prvi hrvatski biciklistički festival
Čovjek koji je spasio Europu
Fedrina ljubav
Profesionalac - Dušan Kovačević

Gricni kategoriju