Fedrina ljubav

Fedrina ljubav

Puna crnog humora koji osvjetljava suvremeno društvo „Fedrina ljubav“ progovara o ljubavi prema drugome, onome koji je uvijek dalek i nepristupačan.

Doajen hrvatskog kazališta redatelj Božidar Violić koji je godine svog umjetničkog rada proveo upravo u ZKM-u priprema novu predstavu. Riječ je o uprizorenju drame jedne od najvećih britanskih i svjetskih dramskih spisateljica 20. stoljeća, Sarah Kane - Fedrina ljubav, koja do sada nije izvođena u Hrvatskoj. Središnja tema drame je ljubav, i to prema Drugome, onomu koji je uvijek dalek i nepristupačan. Nemoguća ljubav, egocentrizam, destrukcija i autodestrukcija.

Sarah Kane je najprovokativnija engleska i svjetska dramatičarka posljednjih desetljeća. Njezine drame su krik očaja u kojima se ispituju mogućnosti jezika u svijetu koji je raskinuo s humanizmom. Šokantnost prizora i neposredan kontakt s publikom usporedivi su s onim što doživljavamo na sportskim borilištima. Za odsustva muža Tezeja, njegova mlada žena Fedra pokazuje sklonost prema posinku Hipolitu. Kad je odbije, ona ga pred mužem optuži za napastvovanje. Tezej protjera sina kojeg rastrgaju divlji konji.

Verzija Sarah Kane drugačija je od one iz klasične mitologije. Njezin junak je dekadentni Princ, depresivan unatoč ljubavi koju mu nude maćeha i polusestra. Pred njihovom nemogućnosti da ga spase, on odlučuje pobjeći od hipokrizije svijeta. Fedrina ljubav, u režiji doajena hrvatskog kazališta Božidara Violića, puna je crnog humora koji osvjetljava suvremeno društvo.
Glume:
Hipolit: Vedran Živolić, Fedra: Nina Violić, Doktor: Damir Šaban, Tezej: Sreten Mokrović, Strofe: Barbara Prpić Biffel, Glasnici: Doris Šarić – Kukuljica, Zoran Čubrilo, Policajci: Edvin Liverić, Kristijan Ugrina, Muški kor: Rajko Bundalo, Milivoj Beader, Petar Leventić, Maro Martinović, Domagoj Mladić/Vid Ćosić, Žeski kor: Nataša Dorčić, Dora Polič Vitez, Nađa Perišić, Mirjana Rogina, Lucija Šerbedžija.

Režija i adaptacija: Božidar Violić
Prijevod: Oliver Frljić
Scenografija: Ivo Knezović
Kostimografija: Doris Kristić
Glazba: Mate Matišić
Snimatelj: Davor Šarić
Oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek
Inspicijentica: Stella Švacov Miletić
Fotografija: Marko Ercegović
Grafički dizajn: Marino Krstačić Furić & Ana Tomić

Ispričavamo se zbog pogreške koja nam se potkrala, naime danas 17. svibnja poklanjamo ulaznice za predstavu "Čovjek koji je spasio Europu" te prijave koje ste slali za predstavu "Fedrina ljubav" vrijede za tu predstavu! Predstava je na rasporedu u petak 18. svibnja u ZKM-u!
zkm

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Dub trio u &TD-u
Konferencija "Mladi Europe"
Premijere u ITD-u
Elitna postrojba 2
SLUČAJ &TD
DANI EUROPSKOG FILMA: OTMICA HEINEKEN
U zaklon
'Moć i nemoć' Seijija Kimota
Boys don't cry
Urban & Hauser
Nulti merdijan - Hrvoje Šalković
Studio Smijeha
Strankinja
Filmske preporuke - Christian Bale
Krletka

Gricni kategoriju