Fališ mi - Mani Gotovac

Fališ mi - Mani Gotovac

Mani je široko umjetnički obrazovana, velika poznavateljica suvremenoga svjetskoga kazališta, ali ona je i žena snažnih strasti, u kojoj se nikad nije utrnuo duh djevojčice. Nju krase jaka intuicija i imaginacija, a i ova knjiga, baš kao i prva, dokazuje da je odlikuje i iznimni spisateljski dar.

Godine 2010. objavljena je s golemim uspjehom prva knjiga autobiografskog romana ''Fališ mi''  Mani Gotovac, koja je donijela poglavlja Proljeće i Zima; u ovoj drugoj knjizi objavljujemo poglavlja Jesen i Ljeto. U Jeseni autorica govori o bolesti malodobne kćeri Ane, koja završava tragičnim ishodom. Pratimo bolnu i dramatičnu bitku za život djeteta, rasap obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije…

U poglavlju Ljeto autorica govori o svojim kazališnim iskustvima, osobito o teatrima u kojima je bila ravnateljica (Teatar &TD), odnosno intendantica (HNK u Splitu i Rijeci). To je priča žene kojoj su teatar i spektakl u venama, koja se potpuno posvećuje svojim glumcima i kazališnoj magiji, možda i kao svojevrsnoj kompenzaciji za duboku osobnu, majčinsku traumu. Susrećemo se i s nastavkom sudbinske ljubavne priče s Gorkim, započete u prvoj knjizi. Jer ljubav, u svim pojavnim oblicima – kao erotizam žene i muškarca, kao materinstvo, kao zanesenost profesijom – osnovni je smisao ljudske egzistencije, poručuje nam Mani Gotovac.

Mani Gotovac poznata je teatrologinja, kazališna kritičarka, ravnateljica hrvatskih kazališta. Od malih je nogu vezana uz kazalište (kći ugledne glumice Marije Danire), teatralna gesta joj je prirođena, a i njezina životna sudbina nosi u sebi dramatske elemente: velike ljubavi, bračne lomove, burna prijateljstva s glumcima, redateljima i piscima, ali i političarima te drugim sudionicima javnoga života.

Najsretnijem čitatelju poklanjamo jedan primjerak knjige ''Fališ mi''. Prijaviti se možete tako da na info@gricni.com pošaljete mail s naslovom ''Fališ mi'', Vašim podacima i odgovorom na pitanje: ''Koje je godine objavljena prva kjniga autobiografskog romana Mani Gotovac?'' Prijave primamo do 24. prosinca! Sretno svima!

Knjigu poklanjamo Tihani Kuterovac! Čestitamo dobitnici!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Dečko, dama, kralj, špijun
Akustika
Poklanjamo vam album Lotusa!
Čudo u Poskokovoj Dragi
Dječak crne mambe
BEMTEUMOZAK
Tajna u njihovim očima
Strankinja
Nina Badrić - Nebo
Klape u Zagrebu
Kerempuh gostuje u Mostaru
Žrtve zemljopisa 2: povratak žrtve
Melankolija
Dani suvremenog plesa u Varaždinu
'Moć i nemoć' Seijija Kimota

Gricni kategoriju