Dvojac Lightune

Dvojac Lightune

Muzički salon vas poziva na dva različita koncerta u istom danu! Riječ je o koncertima nagrađenog umjetničkog dvojca LIGHTUNE.G koji će se održati 16. svibnja, s početkom u 14 sati (Terasa Kluba SC) te u 20:30 (Velika dvorana Teatra &TD).

LUMINOAKUSTIKA:
Pretvorba svjetla u zvuk korištenjem fotonaponskog efekta. Pretvorba se vrši posredstvom solarnog panela.

LIGHTUNE.G:
(svjetlo+melodija+ton G/50Hz)
Naziv pod kojim Bojan Gagić i Miodrag Gladović započinju istraživanje fotonaponskog efekta i njegove primjene u stvaranju zvuka.

LIGHTERATURE READING:
Naziv serije luminoakustičnih projekata.

2011. u sklopu TouchMe Festivala prvi puta je predstavljen rad Lighterature Reading No.1, Bojana Gagića i Miodraga Gladovića u novoj dvorani Zagrebačkog plesnog centra. Autori su pretvorbom svjetla kazališnih reflektora, lasera, video projekcije, ručnih lampi gradili prvu tonsku skicu luminoakustičke kompozicije. Šest mjeseci kasnije, 2012. projekt je predstavljen na prestižnom Guthmann New Musical Instrument Competition, koji je održan na Georgia Tech University u Atlanti (USA). U konkurenciji od sedamdeset i pet prijavljenih projekata od kojih su dvadeset i četiri bili predstavljeni u dva dana finalnog natjecanja LIGHTUNE.G su osvojili treću nagradu u svijetu za inovaciju na području istraživanja suvremenog glazbenog izričaja.

Novi projekt LIGHTERATURE READING No.3 koji će biti izveden na terasi Kluba SC bavi se po prvi puta, za razliku od prethodnih izvedbi, korištenjem sunčeve svjetlosti u stvaranju zvuka. Iako je i dalje osnovni element pretvorbe solarni panel, princip rada je bitno drugačiji zbog same prirode izvora svjetlosti. Osnovni ulazni signal se dobiva izmjenama svjetla i sjene, u kojima sama tranzicija daje osnovni radni materijal koji se kasnije dorađuje analognim efekt procesorima ili mapama izrađenim u PureData softwareu. Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi rada.

LIGHTERATURE READING No.4 u velikoj dvorani Teatra &TD dorađena je i pročišćena verzija rada predstavljenog u Atlanti i bavi se konverzijom razne artificijalne rasvjete u stvaranju zvuka.

U obje izvedbe izvor zvuka je isključivo i uvijek samo svjetlo.

Bojan Gagić
; Zagreb/Zadar, multimedijalni umjetnik, istraživanjima odnosa zvuka, svjetla i prostora bavi se posljednjih nekoliko godina. Suosnivač SineLineae, zagrebačke platforme za umjetnost zvuka.
Miodrag Gladović; Zagreb/Zadar, završio je elektroakustiku na ETFu, kao glazbeni producent i majstor tona posljednjih nekoliko godina aktivan je u radu studija Kozmo i izdavačke kuće Moonlee Records. Kao glazbenik surađuje sa grupama Lunar i Analena.

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 4.5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
Ranjena žena
Gricni foto sekcija
Koncert "Na treću"
RebelStar u &TD-u
BRAK
Vodni rat
Konferencija "Mladi Europe"
Debitantski album Lufta
Ljubavne pjesme
U boljem svijetu - KIC
Sve o seoskom turizmu za neznalice
Mala gljivarska kuharica
Vojvotkinja u KIC-u
Zaraza

Gricni kategoriju