Dražen Pavlović - magija iz kista!

Dražen Pavlović - magija iz kista!

U današnje doba računalnih obrada fotografija, grafičkih manipulacija i igranja vektorskim alatima kao da se gubi ona prirodna mašta pojedinca i sloboda izražavanja.

Nemojte nas krivo shvatiti - jer mi nikako nismo protivnici računala, nego samo veći pobornici "prave" umjetnosti kao što je slikarstvo. Danas vam predstavljamo Dražena Pavlovića, umjetnika koji je dopustio vlastitoj mašti da stvara, a ona mu je uzvratila oblicima, formama i bojama s kojima se nikada prije nismo susreli!

S radom gospodina Pavlovića upoznali smo se prije nekolika godina na popularnom varaždinskom ''Špancirfestu'', gdje smo se izgubili u šarenim, mirisnim i zanimljivim ulicama prepunim raznolikih stvari koje su nas u specifičnom stilu za taj događaj trajno zainteresirale. I tada smo u jednoj od uskih gradskih ulica ugledali na prvi pogled čudne i nama neprepoznatljive oblike, nekog novog i neotkrivenog svijeta. Bili su to upravo radovi ovog ugodnog i pristupačnog mađioničara kista koji je imao strpljenja odgovarati na naša brojna pitanja dok smo poput zaljubljenih osnovnoškolaca buljili u njegovu umjetnost!

Oblici s njegovih slika mogli su doći jedino kroz snove ili neku vrstu meditacije, a tehnika i hrabrost da ih se prenese na platno otkriva nam pravog majstora. Pitamo se jesu li te sfere mistične kugle, neki daleki planeti skriveni u dubini svemira ili su mikroskopski prikaz neke magične čestice što nam stane na dlan?! Odgovor na to pitanje pokušao je dati gospodin Stanko Špoljarić, kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu. O Pavlovićevim djelima kaže: Energija slikarskog polja u mjenama intenziteta posebna je vrijednost ostvarenja Dražena Pavlovića, koji svojim kompozicijama nefigurativnog karaktera kreće ka prostorima svemirskog beskraja, ali i suprotnosti tog bezmjerja – organičkim strukturama izmaštanog mikro svijeta. Radi se o uprizorenjima asocijativne razine, te prepoznavanje ''motiva'' ipak dolazi u drugi plan, jer naboj likovnih sastavnica bitni je Pavlovićev interes. I u organizaciji scene, kromatskoj otvorenosti i uzbudljivosti zbivanja potaknutih neprekidnim strujanjem silnica. Oprostorenja ''olabavljuju'' fizičke granice slike, te sukladno sadržaju pulsiranje oblika potencira kretanje. S intrigantnim pitanjem – širi li se od jezgre ili se u njoj sabire.

Kao važnu sastavnicu svog slikarstva Pavlović navodi glazbu: ...jer zvuk je jedna od onih apstraktnih dimenzija koja me potiče, nosi, rasplinjuje i sažima. Zvuk je itekako upisan, likovnim alatima u moju sliku. Uz klasičnu glazbu, Jazz i New Age, glazba grupe TANGERINE DREAM najčešća je kulisa ispred koje nastaju moje "materijalizirane" vizije, fantazmogorije mikro i makro svjetova, emocije ispisane pigmentom i svjetlom, ili su to možda traganja za Higgsovim bozonom?!Crtica o autoru
DRAŽEN PAVLOVIĆ varaždinski likovni umjetnik – slikar, rođen je 17.svibnja 1962. godine u Varaždinu. Slikarstvom se aktivno bavi od 1980.g., a izlaže od 1987.g. Godine 1990. završava LC Zagreb, odjel Slikarstva kod prof. Nele Gruden. Kao profesionalni likovni umjetnik djeluje od 1995.g., u statusu Slobodne profesije u umjetničkom obrtu ''Atelier Pavlowich''. Do sada bilježi 30 samostalnih izložba u zemlji i inozemstvu, te više od 120 skupnih izložba revijalnog, kriterijskog i natječajnog karaktera. Sudjelovao je u radu 96 likovnih radionica, likovnih kolonija i stručnih simpozija. Uz štafelajno slikarstvo bavi se grafičkim oblikovanjem, muralistikom, kulisom, scenografijom, te likovnom opremom interijera poslovnih i životnih prostora. Poveći broj njegovih umjetničkih djela nalazi se u vlasništvu modernih i uspješnih poduzetnika te njihovih tvrtki i kompanija, dio su vrijednih obiteljskih kolekcija umjetnina, a nekoliko ''ponajboljih'' ostvarenja u vlasništvu je fundusa modernih galerija, muzeja, te gradskih i državnih institucija u zemlji i inozemstvu. Dražen Pavlović je član Likovnog udruženja Varaždin (LUV Varaždin), gdje je trenutno predsjednik UO i urednik Galerije LUV.
drazen_pavlovic
Za svoj umjetnički i društveni rad, Dražen Pavlović primio je veći broj vrijednih (domaćih i inozemnih) priznanja i nagrada, od kojih posebno vrijedi istaknuti : Nagradu ''Zlatna Slikarska Paleta'' 2007., od Vlade Brčko DC BiH * ''Grand Prix PaletaFest'' 2008.- 2009.-2010. Varaždin * ''Nagrada 52. GI LUV'' 2010. Varaždin * WAC world art critics  ''The winner of Emerging Artists Of The Continent Europe – 2010.'' New Delhi - New York - Paris - London - Cairo - Dubai - Hon Kong * Artscanyon Gallery : ''Winner Of The Arts Contest - First Place CONTEMPORARY - 2011.'' Los Angeles, USA. * ''Holy Cow Award'' WAC ( World Artists Contest ) NM USA 2011.

Nimalo ne sumnjamo da su ovi radovi uspjeli privuću vašu pažnju stoga vas pozivamo da pratite umjetnikov rad putem Facebook stranice Ateliera Pavlowich, a ako biste voljeli pročitati još ponešto o samim djelima te o umjetniku, predlažemo da posjetite ove stranice b-uncut i WAF.

Za kraj imamo i jedno lijepo iznenađenje! Gospodin Pavlović je odlučio pokloniti jednu svoju sliku nekome od naših čitatelja te se na taj način priključiti proslavi našeg drugog rođendana! Ako ste ljubitelj umjetnosti, prijaviti se možete na našem Facebook profilu! Sve što trebate napraviti za sudjelovanje u izvlačenju jest odgovoriti na pitanje:''Gdje biste u svom domu postavili sliku koju poklanjamo i zašto?''. Najkreativniji odgovor po izboru Gricnijevog žirija osvojiti će sliku! Komentare možete ostaviti ispod naše objave ovog članka  na Facebooku. Detalje vezane uz sliku možete saznati i u tabu pod nazivom "Poklanjamo sliku!" na našem Facebooku. Prijave primamo do ponoći 14. ožujka. Sretno!

Ovu predivnu sliku osvojila je Monika Cikojević! Čestitamo dobitnici i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!


Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (16 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Umjetnička sloboda i kreativna Europa!
Pindarov dijamant
Stoljeće mudrosti
S druge strane
Koža u kojoj živim
TRAILER I PLAKAT  ZA JAMESA BONDA!
NEKA BOLJI POBIJEDI
Fortinbras se napio
Tweetup unutar serije
Klapski Woodstock
Mala gljivarska kuharica
Dvojac Lightune
Filmske preporuke
Vrijeme je novac
100. izvedba predstave "Čudo u Poskokovoj Dragi"!

Gricni kategoriju