Doktrina šoka

Doktrina šoka

Doktrina šoka novi je film na repertoaru KIC Art kina! Riječ je o dokumentarnoj ekranizaciji knjige Naomi Klein koja ističe vezu između šok taktike i nametanja neoliberalnog eksploatacijskog sustava.

Angažirani dokumentarac snimljen prema kultnoj knjizi Naomi Klein razotkriva kako današnji kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašivanje. U knjizi ''Doktrina šoka'' Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sustav u kojem se uz pomoć privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.
doktrina_soka
Ono po čemu je knjiga specifična jest paralela između ''šok taktike'' kod mučenja i šok taktike u ekonomskoj politici. Dobar primjer za to su eksperimenti CIA-e s elektroškovima, uskraćivanjem sna i i izolacijom osumnjičenika, jer takva istraživanja dobro pokazuju kako se šokovima slama otpor zarobljenika i potčinjava tuđoj volji. I kao što je poslije mučenja pojedinac ''spreman'' na suradnju, tako je i društvo nakon ratova, prirodnih katastrofa i terorističkih prijetnji podložno manipulaciji. Moćnici onda mogu nametnuti svoje šok mjere kojima se privatiziraju javna dobra, otpuštaju ljudi, krešu nadnice i davanja i slično.

Naslov originala: The Shock Doctrine
dokumentarni, (Velika Britanija, 2009.)
Trajanje: 78’
Uloge: Ewen Cameron, Janine Huard, Naomi Klein
Režija: Mat Whitecross, Michael Winterbottom
Scenarij: Naomi Klein

Vodimo vas na projekcije u KIC-u gdje možete pogledati ovaj film svaki dan osim nedjelje sve do 15. veljače! Gricni Vam svaki dan poklanja dvije ulaznice, a kako biste se prijavili za njih pošaljite nam mail s naslovom "Doktrina šoka" i svojim podacima na info@gricni.com! Prijave primamo svaki dan do 15h kada i objavljujemo dobitnike!

Večeras (10. veljače) na film vodimo Renatu Šišak! Čestitamo

kic

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Klape u Zagrebu
Pronađite ljude u crnom!
Svi na klape u Zagrebu!
Inspektor Martin i banda puževa
Umjetnička sloboda i kreativna Europa!
SLUČAJ &TD
Filmske preporuke - Christopher Nolan
SHERLOCK HOLMES: IGRA SJENA
Surveillance Of The Environment
ALVIN I VJEVERICE 3
Retrospektiva Branka Vlahovića
Pedalafest iPhone i Android aplikacija
Noć kazališta uz Zagreb Jazz Portrait
10 minuta pozornosti
Mrtve duše

Gricni kategoriju