Dječak crne mambe

Dječak crne mambe

Priča o putovanju jednog dječaka istodobno je i pripovijest o tome kako se Drugi svjetski rat odrazio na Afriku i njezine ljude; pripovijest o progonstvu i preživljavanju, živopisna priča o ljubavi, prijateljstvu i bezgraničnoj nadi.

Dječak crne mambe je povijesni roman kojeg je napisala somalsko-britanska autorica Nadifa Mohamed. Radi se o semiautobiografskom zapisu života Nadifinog oca u Jemenu 1930ih-40ih tijekom perioda kolonizacije. Priča počinje vrlo daleko, na ulicama Adena, i vrlo davno, u sparno ljeto 1935. Džami je deset godina; odrastao je u sirotinjskoj četvrti toga starog grada, učeći kako preživjeti među uličnim deranima i lučkim skitnicama. Kada izgubi majku, preživjeti može jedino ako nađe oca, koji je nestao prije mnogo godina.

I tako počinje epsko putovanje pješice, na devi, u kamionu i vlaku, kroz ratom razdiranu Eritreju i Sudan do Egipta, Palestine i naposljetku ledenog kraljevstva Britanije o kojem je Džama čuo u Jemenu. Autorica je i sama afričko dijete koje je s obitelji živjelo u Somaliji dok ih rat nije protjerao u London. Putovanje mladog Džama, ispunjeno zastrašujućim scenama gladnih ljudi, međusobnih konflikata i Musolinijeve okrutne vojske, uvlači ga u srce Eritreje gdje bi mogao biti njegov otac. Ta zemlja postaje fokus sve njegove ljubavi koju je izgubio ili pronašao.

U vrijeme darivanja nekoga od naših čitatelja razveselit ćemo i primjerkom ove knjige! Sudjelovati možete tako da trojici svojih prijatelja na Facebooku predložite da ''lajkaju'' naš profil, a nakon što su oni to učinili, u komentar ispod naše objave ovog članka upišite njihova imena! Prijave primamo do ponoći 24. prosinca! Sretno!

Knjigu poklanjamo Mihaeli Tkalec! Čestitamo!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

STAND UP PLESNI TRENING – OTVORENI TJEDAN
U boljem svijetu - KIC
Filmske preporuke za (anti)Valentinovo
Stoljeće mudrosti
SVIJET JE SPREMAN ZA „OSVETNIKE“!
Izumi i otkrića
Kerempuh gostuje u Mostaru
Mozart u vrtu
SCREEN on the GREEN
Kako biti odrasla osoba u vezi
Mršavljenje bez dijete
Ranjena žena
Lijepa naša
RebelStar u &TD-u
Priča o knjigama

Gricni kategoriju