Dečko, dama, kralj, špijun

Dečko, dama, kralj, špijun

Odličan film prati još bolja knjiga. Film ''Dečko, dama, kralj, špijun'' (''Tinker, Tailor, Soldier, Spy'') Tomasa Alfredsona pisan po krimiću Johna le Carréa s Garyjem Oldmanom i Colinom Firthom u glavnim ulogama počeo se prikazivati u kinima 2. veljače!

Predstavljamo Vam istoimeni roman, izdan u nakladi Profila, po čijem je predlošku i nastao ovaj veliki kino hit! London, 1973. U svijetu špijuna krtica ruje svoje labirinte, raskrižja i zamke, a onaj tko je pokuša uloviti i sam bi mogao završiti kao lovina. Zato su zadatak povjerili Smileyju. Iz vrha britanske tajne službe već godinama curi. Sovjeti uništavaju najbolje ljude i operacije Cirkusa i više nema sumnje da se iza kodnog imena Gerald krije dvostruki špijun – jedan od Smileyjevih kolega. Ali kako slijediti krticu a da ti se strop ne sruši glavu?

decko_dama
Dok Smiley provodi svoju tajnu istragu, u ritmu dječje brojalice figure na ploči mijenjaju mjesta, sve dok ne postane jasno da su ''junak'' i ''izdajnik'' tek prazne riječi, i da će na kraju ove partije šaha jedan od igrača izgubiti ono najvažnije – život. Radnja je ovoga špijunskog trilera smještena u vrijeme Hladnoga rata, a u njezinu je središtu veteran špijunaže koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskoga agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi, poznatijoj pod imenom MI6. MI6 je kratica za "Vojnu obavještajnu službu, sekcija šest", a njezin je zadatak špijunaža u inozemstvu.

Autoru laska što njegova djela shvaćaju tako ozbiljno, ali svi su likovi i operacije izmišljene.

David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John Le Carré (Poole, 19. listopada 1931.-) je britanski autor kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan je od rijetkih pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonist i sam bio U jednom intervjuu izjavio je da mu laska što njegova djela shvaćaju tako ozbiljno, ali svi su likovi i operacije izmišljene.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Continentalova tjedna izdanja
Nina Romić + Mika Male + Lotus
Prevaranti
Vlado Tuđa - I ♥ NY
SVIJET JE SPREMAN ZA „OSVETNIKE“!
Bolero - Davor Suhan
Predin & Dedić - Tragovi u sjeti
Obamin sindrom
Odjel straha
Jeste li za salatu?
Mala gljivarska kuharica
Koordinate sreće
Danak anđelima
Noć kazališta uz Zagreb Jazz Portrait
Drugi koncert iz Ciklusa Virtuoso!

Gricni kategoriju