Đavli od papira - Zoran Pilić

Đavli od papira - Zoran Pilić

Što reći za pisca kojemu je kritika našla analogije u Tarantinu i braći Coen? Nije li logično očekivati uzbudljivu i dinamičnu radnju, osebujne likove i potpuno drugačiji štimung?

Roman o Šamskom i Fredu, piscima s oboda onog što zovemo zagrebačkom književnom scenom. Baš nekako na desetu godišnjicu tragedije u Columbineu Šamski, koji je samo Šamski kao što je Sting samo Sting, nakon poduže stvaralačke pauze počinje raditi na romanu Tattoo.

Priča je to o dvojici klinaca iz susjedstva, o onima uz koje odrastaju i nasilju koje se proteže od Columbinea, preko Erfurta, Virginia Techa, Jokele, Kauhajokija, pa sve do Winnendena i naselja Sloboština. I dok Šamski, poput Tysona na kraju karijere, tetura između stvarnog života i fikcije, često ni sam ne znajući gdje završava jedno, a počinje drugo, Frederiku Čopu zvanom Fred događa se ono što najmanje želi – uspjeh. Cijeli svoj život Fred se svojski trudio ostati u zavjetrini anonimnosti, provlačiti se ispod radara, preživljavati s desetak čitatelja, a onda, romanom Franzenov protvanj, neočekivano i posve neplanirano, dospijeva u konkurenciju za jednu od najunosnijih književnih nagrada u regiji. U eksplozijama nasilja i smijeha, između zbilje i umišljaja, zveckaju nevidljive škare ostavljajući iza sebe đavle od papira, likove ponekad toliko stvarne da biste ih – ako vam ponestane sreće – još danas mogli susresti na ulici.

Zoran Pilić rođen je 1966. u Zagrebu. Objavio je zbirku kratkih priča Doggiestyle (2007.) i roman Krimskrams (2009.), te im sada dodao roman Đavli od papira (2011.) u izdanju nakladničke kuće Profil.
Đavli od papira
Tradicija koju ne namjeravamo prekinuti nalaže nam da Profilu poželimo dobrodošlicu na ulasku u Gricni obitelj, a tradicionalni su i pokloni kojima Vas nagrađujemo pa zašto sada prestati? Gricni i Profil poklanjaju Vam čak tri knjige "Đavli od papira", a uvjete sudjelovanja možete pogledati u tabu na našem Facebook profilu. Sretno svima i još jednom od srca nam dobrodošao Profil!

Knjigu ''Đavli od papira'' osvojile su Tamara Premuš, Jasna Livada i Maja Mihaljević! Čestitamo dobitnicama i ujedno ih molimo da nam na mail jave svoje podatke kako bismo im mogli dostaviti nagradu! Hvala svima na sudjelovanju!
Profil

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

GRIMIZNI MJESEC SEIJUNA SUZUKIJA
Prizori s jabukom
Zaraza
Priča o knjigama
Ružno pače
Fortinbras se napio
Vojvotkinja u KIC-u
''Ideš dalje'' u Parmi
Klapa Cambi u Arsenalu
NEKA BOLJI POBIJEDI
Garaža
Fenster u MM centru
Zimnica - Tončika Cukrov
Filmske preporuke - Christopher Nolan
Lux in Tenebris

Gricni kategoriju