Danas počinje Animafest!

Danas počinje Animafest!

Bogat program ovog iznimno važnog festivala, koji karakterizira posvećenost autorskom filmu, podrobno će nas upoznati s najnovijim animiranim filmovima, svrnuti posebnu pozornost na nove trendove u animaciji i prikazati retrospektive majstora animacije.

Danas, u utorak 29. svibnja, počinje jubilarno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb posvećeno kratkometražnom animiranom filmu. Dobar dio programa podsjetit će nas na sjajnih 40 godina Animafesta, na autore i filmove koji su ih obilježili.

Osim u filmskom programu posjetitelji će moći uživati i sudjelovati u vrijednim radionicama (Prošireni stereo i stop-animacija), izložbama, performansima i razgovorima s autorima. Ovogodišnji program broji gotovo 400 animiranih naslova koji će se u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol prikazivati do nedjelje 3. lipnja. Za lakše snalaženje među brojnim filmovima i programima kreirana je korisna besplatna mobilna aplikacija Animafest 2012. koja će vam pomoći da budete u toku sa svim događanjima i da kreirate vlastiti festivalski raspored.

Utorak, prvi dan Animafesta, kreće već u 10 sati u Cineplexxu Centra Kaptol s Natjecanjem filmova za djecu u kojem su čak dva filma domaće autorice Ivane Guljašević: Potraga i Bo-Tuov bubanj. Popodnevni termin od 16 sati donosi poseban program Europski TV serijali (3) koji će mnoge vratiti u djetinjstvo, u društvo Balthazara i drugih animiranih likova iz arhive Zagreb filma.

Odlične naslove koji nisu u natjecateljskom programu predstavit će Velika panorama (3) u 18 sati i program Cartoon d'Or koji u 20 sati prikazuje finaliste i pobjednike te prestižne nagrade 2011. godine, svojevrsnog europskog animacijskog Oscara. Utorak u Cineplexxu Centra Kaptol završava Velikim natjecanjem (3), programom u kojem gledamo najbolje kratkometražne animirane filmove u posljednje dvije godine. 

Program kina Europa počinje u 19:30 svečanim otvorenjem na kojem će se dodijeliti nagrade Vijeća Animafesta i prikazati prigodni program sastavljen od dobitnika Grand prixa i radova mladih autora i majstora animacije. Veliko natjecanje (1) počinje u 22 sata, a prikazuje među ostalim Čudovište iz Nixa, novi rad kultnog nizozemskog autora Rostoa, kineski Kupon za žito, Modern No.2 Japanca Miraia Mizuea i Villa Antropoff Vladimira Lešiova i Kaspara Jancisa, predstavnike u Zagrebu uvijek rado gledane estonske animacije. Autori posljednjih dvaju filmova osobno će ih predstaviti Animafestovoj publici. 

U istom kasnovečernjem terminu u 22 sata u kinu Tuškanac kreće prvi od triju blokova filmova pionira japanske nezavisne animacije Yojia Kuria, koji će na svečanom otvorenju osobno primiti Nagradu za životno djelo. Neki od njegovih filmova koje ćemo vidjeti nisu još nikada bili prikazani u Europi. 

Bogat filmski program prate i zanimljiva događanja vezana uz festival: otvara se izložba 40 godina Animafesta 1972–2012 u Galeriji ULUPUH, počinje šestodnevna projekcija filmova iz Animafestova programa na fasadi MSU-a, u Cineplexxu Centra Kaptol otvara se izložba Nevjerojatni Koyaa, a s radom kreće i petodnevna radionica za djecu pod vodstvom mlade nagrađivane animatorice Petre Zlonoge.

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Glasaj prvi/a!

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
Dvojac Lightune
Animafest 2012.
Zaraza
Lotus i Replica u SAX-u
Kako odgojiti štene
Muzej prekinutih veza
STAND UP PLESNI TRENING – OTVORENI TJEDAN
Gricni foto sekcija
Pirati s Kariba: Nepoznate plime
Alan Bradley u Zagrebu
Tena Novak Vincek u Atriju &TD-a
Vikend na Animafestu
NLO-i - Leslie Kean
Pismo Heineru Mulleru

Gricni kategoriju