Čovjek koji je spasio Europu

Čovjek koji je spasio Europu

Predstava ''Čovjek koji je spasio Europu'' Zagrebačkog kazališta mladih novi je autorski projekt Renea Medvešeka zamišljen kao treći dio trilogije koju sačinjavanju predstave ''Vrata do'' i ''Najbolja juha! Najbolja juha!''.

Jedna nizozemska legenda pripovijeda o dječaku Pieteru koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio grad Haarlem od poplave. Pieter svojim požrtvovnim činom simbolizira vječnu nizozemsku borbu protiv mora. Antun Šoljan je na temelju ove legende napisao radio dramu Čovjek koji je spasio Nizozemsku u kojoj jedan Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponavlja isti hrabri čin i svojim junačkim djelom dospijeva u fokus hrvatske, ali i nizozemske javnosti.

Zgode i nezgode gastarbajtera Mate na duhovit i pronicljiv način progovaraju o čitavom nizu tema koje su danas, u vrijeme kad se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju i kad se postavlja pitanje njezina mjesta i uloge u toj velikoj ekonomskoj i kulturnoj zajednici, još aktualnije nego u vrijeme nastanka ovog Šoljanovog djela koje je prevedeno na desetak svjetskih jezika i izvođeno na brojnim svjetskim radio-postajama.

Predstava Čovjek koji je spasio Europu je treći dio trilogije koju sačinjavaju predstave Vrata do i Najbolja juha! Najbolja juha! - trilogije koja se bavi sudbinama stvarnih i izmišljenih „marginalaca“ progovaraju o pitanjima hrvatske, a ujedno i europske današnjice, ne zaobilazeći pri tom perspektive bliske i daleke nam, usprkos svemu, zajedničke prošlosti i budućnosti.

Tekst:
Antun Šoljan, Rene Medvešek
Režija:
Rene Medvešek

Glume:
Goran Bogdan
Nataša Dorčić
Suzana Nikolić
Barbara Prpić Biffel
Marica Vidušić
Milivoj Beader
Petar Leventić
Maro Martinović
Filip Nola

članovi glazbene družine CINKUŠI: Natalia Barbara Radušić, Mirko Radušić, Tihomir Kruhonja, Igor Barić / Marko First, Nebojša Stijačić, Marko Meštrović

Sve Vas pozivamo u kazalište ZKM na predstavu Čovjek koji je spasio Europu, a najsretnijima darujemo 2x2 ulaznice za izvedbe 18. svibnja! Prijaviti se možete tako da nam na info@gricni.com pošaljete mail s naslovom Čovjek koji je spasio Europu, s točnim odgovorom i Vašim podacima. Prijave primamo danas (17. svibnja) do 16h kada ćemo i objaviti dobitnike. Sretno!

Ovaj put su ulaznice osvojile Ana Vukasović-Lončar i Katrin K. Radovani. Čestitamo dobitnicama i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Poklanjamo vam album Lotusa!
Glorija u &TD-u
Snaga sirovog
Animafest djeci osigurao kino, radionicu i igraonicu!
Arthur
Lotus i Replica u SAX-u
Malo je dovoljno
Žrtve zemljopisa 2: povratak žrtve
Urban & 4 s 'Kunderom' u Aquariusu
Koža u kojoj živim
Dvojac Lightune
TOMISLAV BRALIĆ & KLAPA INTRADE
Samoća primarnih brojeva
Žuta crta
BEMTEUMOZAK

Gricni kategoriju