Corpus delicti - Juli Zeh

Corpus delicti - Juli Zeh

Svatko je kriv dok mu se ne dokaže suprotno ili je to možda obrnuto? To prije svega ovisi o sistemu u kojem mu se sudi, a svi znamo da optužbe bez dokaza ne drže vodu. Najbolje se osloniti na corpus delicti, a po mogućnosti na fotografiju krivca s prstima u pekmezu!

Tridesetogodišnja Mia Holl privlačna je, darovita i samostalna. Ona je uzorna građanka koju ne zanima ništa osim karijere, osoba kakvu država budućnosti želi i stvara. Ona je savršeni kotačić u sistemu koji pogoni “Metoda” – skup diktatorskih pravila vezanih uz zdravlje i sve aktivnosti građana. “Metoda” u ime zdravlja i prosperiteta upravlja pojedincima, postavlja zabrane te određuje ljubavne partnere i način života.
Nakon što se Mijin buntovni brat ubije u zatvoru u kojem, tvrdeći da je nevin, očekuje kaznu za silovanje i ubojstvo, Mia pokušava sprati ljagu s njegova imena i počinje svoju borbu protiv “Metode”.

Corpus delicti
Distopijski roman Corpus delicti jedne od najboljih i najprevođenijih suvremenih njemačkih spisateljica Juli Zeh bavi se nama danas te postavlja pitanja o pravima na privatnost, slobodu izbora, o otporu i pobuni protiv sistema. Corpus delicti istodobno je i znanstvena fantastika i sudska drama i vrstan triler, ali iznad svega moćna proza koja govori o čežnji za slobodom.

Juli Zeh postala je romanom Corpus delicti suvremeni ženski George Orwell.

Deutscheradio

Juli Zeh neobično hladno opisuje otkliznuće u brutalnost. Ona je analitična apokaliptičarka po uzoru na Jevgenija Zamjatina, Raya Bradburyja i Philipa K. Dicka. Kao takva polemizira protiv postutopijske epohe, koja se previše razmeće svladavanjem utopija. To čini u književnom obliku sudske tragedije u prozi, traktata s podijeljenim ulogama, SF-krimića i debatnoga komada koji se stalno ubrzava.
Die Zeit

Juli Zeh dovoljno je oštroumna i načitana kako bi svoj protest protiv duha vremena sročila žestoko i jasno. Po zanimanju i pravnica, s lakoćom uspijeva unijeti analitički prikaz u književnu formu – u Corpusu delicti to se zbiva u umjetničkoj formi utopije koja diskurzivnome oduvijek daje prostora koliko i zaslužuje. Tako beletristika rađa analitički um i obrnuto. Kod ove su autorice pripovijedanje i argumentiranje jedno.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Juli Zeh
Za sve one koji su zaintrigirani najavom ovog naslova imamo iznenađenje! Autorica Juli Zeh 6. listopada stiže u Zagreb gdje će sudjelovati na tribini "Razotkrivanje" i predstaviti svoju knjigu, a tim povodom Gricni i Fraktura najsretnijem čitatelju daruju jedan primjerak knjige Corpus delicti! Želite li sudjelovati u igri možete se prijaviti u prema pravilima koja su objavljena u tabu Corpus delicti na našem Facebook profilu! Prijave primamo do ponoći 05. listopada. Sretno svima!

Knjigu Corpus delicti osvojila je Kristina Branković! Čestitamo dobitnici i molimo da nam javi svoje podatke na info@gricni.com , a ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (4 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Čudo u Poskokovoj Dragi
Danak anđelima
200 najljepših trajnica
Osmo izdanje 25 FPS-a
Ružno pače
Izumi i otkrića
Đavli od papira - Zoran Pilić
Nina Badrić - Nebo
VIŠE SI PUTA MOŽEMO REĆI ZBOGOM
Mrtve duše
Vitez tame: Povratak
STAND UP PLESNI TRENING – OTVORENI TJEDAN
Umjetnička sloboda i kreativna Europa!
Zaraza
Filmske preporuke

Gricni kategoriju