Bolnica na kraju grada

Bolnica na kraju grada

Zatvorena bolnica otvorenog tipa pružila je utočište likovima u kojima se prepoznajemo, antijunacima sazdanim od nekih običnih ljudi, malih ljudi. Osuđeni pronaći svoj životni prostor i nestali smisao ugroženih egzistencija oni, zbog nemogućnosti da se uklope i ukalupe u društvena pravila, završavaju na marginama velikih događanja, tuđih odluka i novog vremena...

Zbog tih okolnosti koje ih bez milosti određuju ispisujući im terminalnu dijagnozu, oni odlučuju ostati u toj imaginarnoj Bolnici zatvarajući se u njen definirani prostor i stvarajući u njoj svoj paralelni, poznati i na izvjestan način siguran svijet. I baš za ovaj komad, ovu Bolnicu i njene „zatvorenike“, sam autor kaže da je puna „mojih malih junaka koji imaju želju pobijediti život. Pri tome koriste iluziju, a iluzija je najveće bogatstvo koje čovjek ima jer mu pomaže izdržati život do kraja.“ Iluzija da će „ozdraviti“ i izaći van stvarni svijet, u pravi život , onaj bolji.
Bolnica na kraju grada
Međutim,  pitanje jest koji realitet od ta dva doista posjeduje pravo zvati se onim pravim, onim stvarnim. I kao što je to teško razlučiti jer je odvisno od perspektive promišljanja, tako je teško razlučiti tko je od naših stanovnika Bolnice koja se nalazi negdje u nigdini, negdje Bogu iza leđa, bolestan, a tko zdrav. No, vrlo je jasno da svi pripadaju istom društvu, da se upala slijepog crijeva Bratoja ne razlikuje od amnezije Kontuzova , stečena nijemost Pepeljuge od skleroze Dede. One su tek izgovor za priču. Kao što su njima ravnopravni  i liječnik i medicinska sestra – pa oni su dio njih. Tek čovjek s dijagnozom liječnika. I žena s dijagnozom medicinske sestre. Situacije prožete duhovitošću i crnim humorom, koji će nasmijati, ali i natjerati nas da se zamislimo, tjeraju naše junake na borbu za posljednje nade i zadnje ideale unutar začaranog bolničkog kruga – koji prepoznajemo kao vlastiti životni prostor.

Željka Udovičić
Bolnica na kraju grada 2

Prijevod: Željka Udovičić
Redateljica: Saša Broz
Dramaturginja: Željka Udovičić
Scenograf: Dragutin Broz
Glazba: Saša Lošić

Igraju:
Kotuzov -Borko Perić
Deda – Željko Königsknecht
Bratoj – Hrvoje Kečkeš
Fero – Luka Petrušić
William – Mario Mirković
Pepeljuga – Linda Begonja
Baba - Nina Erak – Svrtan
Medicinska sestra – Branka Trlin
Doktor, general – Ivan Đuričić
Žena – Anita Matić Delić/Ana Maras
Pacijent iz susjedne sobe – Antun Tudić

Bolnica na kraju grada 3

Poklanjamo vam 2x2 ulaznice za večerašnju izvedbu predstave (30. ožujka) u kazalištu ''Kerempuh''! Prijaviti se možete tako da nam na info@gricni.com pošaljete mail s naslovom ''Bolnica na kraju grada'' zajedno sa svojim podacima i točnim odgovorom na pitanje:''Tko je autor glazbe za predstavu 'Bolnica na kraju grada'?''  Dobitnike objavljujemo u 15h. Sretno!

Večeras (30. ožujka) na predstavu vodimo Alicu Širanović i Anu Perkušić!

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (1 glas/ova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Tena Novak Vincek u Atriju &TD-a
Koji je tvoj broj?
Ljubavne pjesme
Dečko, dama, kralj, špijun
10 dana za osmijehe uz Continentalove crtiće!
Divna stvorenja
Svi na klape u Zagrebu!
Krletka
LJUBAVologija - Bruno Šimleša
Animafest djeci osigurao kino, radionicu i igraonicu!
Fortinbras se napio
Glorija u &TD-u
Prolazi sve
10 minuta pozornosti
Valentinovo u Profilu

Gricni kategoriju