Bolero - Davor Suhan

Bolero - Davor Suhan

Taktovima Ravelovog Bolera koji je pratio nezaboravan nastup pobjedničkog klizačkog para na Zimskoj olimpijadi u Sarajevu 1984. godine počinje roman Bolero. Deset godina poslije, u ratnom, ranjenom Sarajevu upoznaju se profesor gitare Martin i časna sestra Sara, zajednički zbrinjavajući sedmero djece kojima treba pružiti ljubav i budućnost.

Kako kaže autor u prologu romana – „ova priča posvećena je ljudima koji su odrastali u državi čiji su mnogi stanovnici, kao i oni, godinama „živjeli u oblacima”, sve dok ih jednoga dana život nije snažno bacio na zemlju da podijele sudbinu onih koji su oduvijek stajali čvrsto na tlu, duboko ukopani u svoje ratne rovove. Pad je bio težak i mnogi su od siline udarca postali „zemljani”, ali oni su zauvijek ostali djeca Neba, uvijek okrenuti licem prema Suncu.“ Jednostavne strukture i razgovornog stila, Bolero poziva na duhovno traganje u terminima indijske filozofije, da bi u strastvenom krešendu, poput Ravelovog Bolera, obećao novi život. Jer, “Bolero je jedina Istina o Sarajevu, sve drugo je tek igra sjena“.

Bolero je roman o spoznaji. O spoznaji pravih vrijednosti u sustavu u kojem su sve vrijednosti izvrnute, o spoznaji Istine u vrijeme kada svaka od strana ima svoju istinu i spoznaji Ljubavi, kao univerzalne, neuništive veličine koja pokreće svijet – objasnila je Elfrida Matuč Mahulja u predgovoru, dok je Vesna Krmpotić Bolero popratila riječima:

„Spomenuto načelo jednote, koje spaja čovjekovu dušu i Svedušu – ono niti ugrožava, niti vrijeđa bilo koju od religija, ili duhovnih stremljenja. Naprotiv, prepoznaje se u korijenu svake.“

U suradnji s Profilom ponovno smo Vam pripremili poklone! Poklanjamo Vam primjerka ove zanimljive knjige! Prijaviti se možete tako da na info@gricni.com pošaljete mail s naslovom ''Bolero'', Vašim podacima i odgovorom na pitanje: ''U kojem gradu se odvija radnja knjige?'' Prijave primamo do 24. prosinca! Sretno svima!

Romani Jakopec šaljemo primjerak knjige! Čestitamo!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (3 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

10 MINUTA POZORNOSTI
Jeste li za salatu?
Replica - Ivan Šibenik
Vjerno susjedstvo
Filmske preporuke - žene iza kamera
Retrospektiva Branka Vlahovića
Diktator osvaja Hrvatsku
Alan Bradley u Zagrebu
„IZLET“ u CINEPLEXXU CENTAR KAPTOL!
Debitantski album Lufta
Nulti merdijan - Hrvoje Šalković
ISTINSKA SREĆA - Sharon Salzberg
Album klape "Sol"
Massimo u Tvornici!
Pekara Mišmaš

Gricni kategoriju