BADco. - Tamno i natrag u ZKM-u!

BADco. - Tamno i natrag u ZKM-u!

Predstava „Tamno i natrag“ u režiji Sergeja Pristaše te u koprodukciji BADco. i Zagrebačkog kazališta mladih, bit će premijerno izvedena, 16. veljače u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

„Tamno i natrag“ predstava je opsesije, opsesije gledanja, opsesije stvaranja odnosa između gledatelja i gledanog, opsesivne potrage za materijalnošću nevidljivog, neprikazanog i nesadržajnog. Svaka scena u predstavi je i bilješka vlastitog stvaranja, bilješka mogućnosti stvaranja slike, fiziognomije svijeta koji slika obećava te odgovornosti za optičko nesvjesno, za sve što tehnološki proizvedenu sliku razlikuje od magije.

Repertoar prikazanog u ovoj predstavi uvjetovan je prevođenjem filmskih procedura, načina filmske proizvodnje u teatar. Inspirirana radovima autora i promišljatelja strukturnog filma Tomislava Gotovca, Michaela Snowa, Slobodana Šijana itd. , predstava ne teži prevođenju iz jednog jezika u drugi nego se pita kako se teatar mora promijeniti kad u njemu želimo prikazati filmski objekt? Ne želeći shvatiti niti film niti kazalište kao medije, nego sklopove želje za samim aparatom prikazivanja, kazališni kolektiv BADco. razumijeva scenarij kao partituru za sliku, kameru kao priručnik za gledanje, a montažu kao pripovjednu funkciju teatra. Kazalište koje nastaje u ovom susretu s filmom mjesto je unaprijed propuštenih prilika koje gledatelju nudi vizualni ugovor sa stvarnošću, ugovor kojim oko postaje izvođač, a teatar gledajuća stvarnost. Vraćajući teatru ono što mu je film početkom dvadesetog stoljeća uzeo, a onda pola stoljeća kasnije napustio postavljamo si pitanja:Gdje je pozicija gledatelja u gledanju? Imamo li veze sa slikama koje gledamo? Tko su neprikazani, nevidljivi ljudi? Kada statist postaje izvođač, a izvođač statist u vlastitoj izvedbi?

Predstava „Tamno i natrag“ nastavak je projekta "Odgovornost za sliku" nastalog na poziv kustoskog kolektiva "Što, kako i za koga/WHW" za 54. Venecijanski bijenale. Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti i scensku verziju instalacije s venecijanske izložbe. Za potrebe projekta Daniel Turing razvio je interaktivni računalni sustav koji snima i pohranjuje video materijale te ih algoritamski montira u "stvarnom vremenu".

Instalacija i premijera predstave bit će izvedeni u sklopu zagrebačkog predstavljanja hrvatskog nastupa na 54. venecijanskom bijenalu pod naslovom " Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući".

Izvođači u predstavi su: Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Danijel Ljuboja, Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec. Dramaturgiju potpisuju Ivana Ivković, Tomislav Medak, a koreografiju Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Nikolina Pristaš. U predstavi se koristi tekst Grupno uživanje Antonia G.Lauera a.k.a Tomislava Gotovca koji je ustupila Sarah Gotovac.

Projekt je podržan od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tagovi:

Ocijeni članak:

Glasaj prvi/a!

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

SCREEN on the GREEN
TOTALNA RASPRODAJA!
Filmske preporuke - Darren Aronofsky
Divna stvorenja
High Places u atriju &TD-a
Moj sin samo malo sporije hoda
Massimo - Dodirni me slučajno
SJEVEROZAPADNI VJETAR
Car neuspjeha
"Ideš dalje" u Beču
Priča o knjigama
Žuta crta
Umjetnička sloboda i kreativna Europa!
DANI EUROPSKOG FILMA: KOPNO
NEKA BOLJI POBIJEDI

Gricni kategoriju