Animafest 2012.

Animafest 2012.

Ovogodišnje izdanje Animafesta Zagreb održati će se od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. Nakon prošlogodišnjeg dugometražnog izdanja, na redu je izbor najboljih i najzanimljivijih kratkometražnih animiranih filmova.

Među 138 autora filmova iz programa konkurencije, u kojima ćemo vidjeti kreativnu kremu kratke forme i najnovije filmove majstora animacije, našlo i sedam domaćih autorica i autora: Simon Bogojević Narath ("Cvijet bitke"), Marko Meštrović ("Zašto slonovi?"), Dalibor Barić ("Nova hipi budućnost"), Petra Zlonoga ("Lisica"), Alen Vuković ("Koko i duhovi'', traileR) i hrvatske autorice Ivana Bošnjak i Lea Vidaković koje na Animafestu gostuju s norveškim filmom "Prekrižene haringe". Mnogi će se domaći autori svojim radovima predstaviti u programu dječjih filmova ili Hrvatskoj panorami.

Pripremljen je raznovrsan popratni filmski program među kojim se ističu programi 3D stereoskopskih umjetničkih filmskih produkcija i nove talijanske animacije te programi radova europskih škola animacije (umjetničke škole Turku i filmskih akademija u Baden-Wuerttembergu i Poznanu). Program Strange Fruits predstavit će vrhunski izbor filmova izvrnutog i čudnog humora, filmova koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina i zavladali kao pravi stilski val na animacijskoj sceni, a program 3 x 3 predstavit će po tri rada trojice autora filmova iz Velikog natjecanja po izboru umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića.

Među programske zanimljivosti ubrajamo i projekcije svih dosadašnjih Animafestovih pobjednika te retrospektivu radova pionira nezavisnog animiranog filma i jednog od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu Yojia Kuria, dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo. Njega možemo nazvati i kumom festivala jer je bio na sastanku ASIFA-e kada je Zagrebu dodijeljena licencija za osnivanje Animafesta. Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program s izložbama, koncertima, predstavljanjima stručne literature i vrijednim razgovorima s autorima filmova iz programa.
animafest_2012

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Urban & 4 s 'Kunderom' u Aquariusu
Garaža
LJUDI U CRNOM PONOVNO U HRVATSKOJ!
Idiot u ZKM-u
Tajna u njihovim očima
Car neuspjeha
Dub trio u &TD-u
Krletka
Vrijeme je novac
General Woo - Verbalni Delikt
Pirati s Kariba: Nepoznate plime
Doneda-Kocher -Sambolec-Grom
Tena Novak Vincek u Atriju &TD-a
''Ideš dalje'' u Parmi
U boljem svijetu - KIC

Gricni kategoriju