Amstel Quartet i New Sax Quartet u Teatru &TD!

Amstel Quartet i New Sax Quartet u Teatru &TD!

Na koncertu, 2. lipnja u velikoj će dvorani Teatra &TD nastupiti jedan od najznačajnijih svjetskih saksofonskih kvarteta današnjice – nizozemski Amstel Quartet te jednako tako izniman hrvatski saksofonski kvartet New Sax Quartet.

Redom nevjerojatno talentirani glazbenici Remco Jak, Olivier Sliepen, Bas Apswoud i Ties Mellema okupili su se 1997. godine nakon turneje s National Youth Orchestra, nakon čega su svoje individualne vještine, virtuoznost i muzikalnost ujedinili u kvartet Amstel koji ne prestaje nizati nagrade, nastupati na svjetskim glazbenim pozornicama i dobivati ne samo odlične kritike, već i brojne obožavatelje diljem svijeta. „Tehničke ograničenosti ne postoje, a muzičke granice tu su samo da bi ih se prešlo. Ovakav rad priskrbio je četvorki veliki broj obožavatelja diljem svijeta. Nije iznenađenje; izvedba Amstel Quarteta je poput pop koncerta. Energetična i iskrena komunikacija s publikom kroz glazbu koja je uvijek uzbudljiva i dirljiva.“ (Paul Janssen)

Hrvatski New Sax Quartet kojeg čine Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak zasigurno je jedan od glavnih aduta hrvatske suvremene glazbene scene. Svi redom diplomirali su Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Dragana Sremeca, nakon čega su se usavršavali na konzervatorijima u Parizu, Beču i Amsterdamu, kao i na seminarima kod renomiranih svjetskih saksofonista. Članovi New Sax Quarteta jedinstveni su u svojoj muzikalnosti, posvećenosti i izvođačkoj  izvrsnosti, ali i u pažnji koju daju promociji glazbe hrvatskih skladatelja, kao i glazbi 20. i 21. stoljeća općenito. „...zvijezde naredne večeri bili su članovi NewSaxQuartetta, ansambla koji je vrhunskim glazbovanjem, ali i iznimnom posvećenošću bio najbolje što se može dogoditi svim skladateljima...“  (Trpimir Matasović)


Amstel Quartet i New Sax Quartet pripremili su pojedinačne programe, kao i dvije skladbe koje će izvesti zajedno: riječ je o Cageovoj Four5, kojom će obilježiti stotu godišnjicu rođenja Johna Cagea  te praizvedbi skladbe za saksofonski oktet Bupropion Avenue Gordana Tudora. Na programu Amstel Quarteta djela su nizozemskih skladatelja Albert van Veenendaala, Fant de Kantera, Otto Kettinga i Jorrit Dijkstre, dok će New Sax Quartet svirati djela hrvatskih skladatelja odnosno skladateljica Mirele Ivičević, Tene Ivane Borić i Dubravka Detonija te skladbu austrijskog skladatelja Matthiasa Kranebittera.

Ova će suradnja i zajednički nastup ansamblima svakako pružiti priliku za razmjenu ideja, iskustava, ali i partitura, a zagrebačkoj publici priliku da uživa u vrhunskoj izvedbi suvremene glazbe. Projekt je podržan od strane Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, a više informacija možete saznati na www.unizg.sczg.hr.


______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Glasaj prvi/a!

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Probe - Ivan Androš
Ljubavne pjesme
Animafest djeci osigurao kino, radionicu i igraonicu!
Dvojac Lightune
ALVIN I VJEVERICE 3
Tajna u njihovim očima
Continentalova tjedna izdanja
Izložba povodom 40 godina Animafesta
Doneda-Kocher -Sambolec-Grom
Pokrenuta web stranica 'Resident Evil'
Ciklus Virtuoso
Sarin ključ - Tatiana de Rosnay
Divna stvorenja
Svi na klape u Zagrebu!
Apokrifni transurfing

Gricni kategoriju