6. Festival židovskog filma

6. Festival židovskog filma

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Tematski fokus ovogodišnjeg izdanja je tolerancija, a ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom jest to što popratnim predavanjima i radionicama dopire do najšire publike svih životnih dobi.

Filmski program ove godine uključuje 54 filmska naslova: dokumentarne, kratkometražne i dugometražne igrane filmove te jedan dugometražni animirani film.

U dokumentarnom će programu, među ostalim naslovima, biti prikazan film 'Nickyjeva obitelj' slovačkog autora Mateja Minača – riječ je o iznimnoj priči Britanca Nicholasa Wintona koji je neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata organizirao spašavanje 669-ero češke i slovačke djece. Ovaj film ujedno je i posljednji uradak iz Minačeve trilogije inspirirane spomenutim događajem. Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući nagradu publike u Karlovym Varyma, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Montrealu te nagradu na Jewish Film Festivalu u Velikoj Britaniji. 'Everest: Uspon za mir' američkog redatelja Lancea Trumbulla je inspirativan dokumentarni film: sniman u Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-u, prati spektakularno putovanje devetero „penjača za mir“ različitih vjera i kultura na vrh najviše planine na svijetu. 'Dragocjeni život' je dokumentarna priča izraelskog dopisnika iz Gaze, Shlomija Eldara, o četveromjesečnom Palestincu kojem je neophodna transplantacija koštane srži, a koju je moguće obaviti isključivo u izraelskoj bolnici. Film je ovjenčan posebnim priznanjem žirija na Međunarodnom festivalu u Jeruzalemu te nagradom za najbolji dokumentarac Izraelske filmske akademije.

Festivalski večernji termini rezervirani su za dugometražne igrane filmove: njemački film 'Izgubljeno vrijeme' redateljice Anne Justice neobična je ljubavna priča smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. Film je osvojio nagradu publike na Beyond Film Festivalu u San Franciscu. Američki film 'Dug', uspješnog redatelja Johna Maddena ('Zaljubljeni Shakespeare', 'Dokaz', 'Marigold Hotel'), donosi priču o troje umirovljenih agenata izaelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. kada su u Istočnom Berlinu tragali za nacističkim ratnim zločincem. Vrhunsku glumačku ekipu predvode Helen Mirren i Tom Wilkinson, dok je uspješna glumica mlađe generacije Jessica Chastain za odigranu sporednu ulogu nagrađena na čak desetak filmskih festivala diljem SAD-a.

Uz filmski program, festival uključuje niz popratnih sadržaja: International Talent Workshop međunarodna je edukativna filmska radionica u sklopu koje će petu godinu zaredom desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta u razdoblju od 17. do 26. svibnja pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti dva kratkometražna filma. Spomenuti radovi bit će prikazani u sklopu festivala u subotu 26. svibnja u 19 sati u kinu Europa.

Biti će održana i dva programa pod nazivom Edukacijska jutra pokrenut je s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. U prve tri godine spomenuti program okupio je više od četiri tisuće mladih.

______________________________________________________________________________

Sviđa Vam se Gricni? Pratite naš Facebook, Twitter i Tumblr!

Tagovi:

Ocijeni članak:

Prosjek: 5 (2 glasova)

Podijeli članak:

Postani član

Dobri stari Gricni

  • <span>Dobri</span> stari Gricni

    Prije nego smo pokrenuli poddomenu za kulturu više od godinu dana svakodnevno smo Vas uveseljavali originalnim "Gricni" člancima. I dalje, baš kao i do sad, nastavit ćemo s tom dobrom starom praksom!

    Opširnije...

Gricni na brzaka

Obamin sindrom
Amstel Quartet i New Sax Quartet u Teatru &TD!
SCREEN on the GREEN
Tweetup unutar serije
Dani suvremenog plesa u Varaždinu
BRAK
Nulti merdijan - Hrvoje Šalković
Animafest djeci osigurao kino, radionicu i igraonicu!
MJESEC ZALJUBLJENIH U MOZAIKOVIM KNJIŽARAMA!
IZLOG
LJUBAVologija - Bruno Šimleša
Koordinate sreće
Stoljeće mudrosti
Mrtve duše
Hotel na uglu gorkog i slatkog

Gricni kategoriju